Go ve Kişilik Eğitimi – Dönem Arası Sunumları

28 Ekim’deki dersimizde, dönem arası sunumlarımızı gerçekleştirdik. Herkes, dönem boyunca işleyeceğimiz 14 erdemden dilediği bir tanesi üzerine, tıpkı hocanın bizim için hazırladığı gibi, 2 saat uzunluğunda bir ders akışı hazırlayıp gelecekti. Akış çizelgesini hocaya teslim edip, derste de sırayla kendi akışımızı hızlıca sunacaktık.

Hocanın bir önceki ders verdiği örnek ders akış çizelgesini model alarak hazırladığımız akışlarda; hoca ismi/görevi, ders tarihi, ders başlığı, ders süresi, dersi özümseme aşamaları (öğrenme->uygulama->özümseme şeklinde), ders ile ilişkili ana ve yan erdemler, dersin kime hitap ettiği (okul öncesi, ilkokul, lise vs.), ders modeli, dersin amacı ve de giriş-aktiviteler-kapanış bölümlerinden oluşan ana tablo yer alıyordu.

Kew’in Problem Çözme üzerine olan dersiyle başladık. Go’ya yeni başlayan ilkokul öğrencilerine hitap eden derse, problem çözme temalı kısa bir animasyon izleterek giriş yaptı Kew. Daha sonra iki göz üzerine yaratıcı problemler içeren aktivitelerini uygulattı ve problem çözme üzerine kısa bir soru-cevap seansı ile dersi sonlandırdı.

Sonrasında Michiel, İletişim üzerine olan dersini aktardı. Kısa bir girişten sonra, 3’e 3 go oynanan aktiviteye geçtik. Tek tahta üzerinde 3’erli iki takım halinde oynarken, herkes kendisinden önce hamle yapan takım arkadaşının hamlesini gerekçe sunarak değiştirme hakkına sahipti. Bizim takımdaki diğer 2 kişi Kim Hye-min (7p) ve Çinli eski insei Wang Zhou vardı. Wang Zhou, Kim Hye-min’in, ben de Wang Zhou’nun hamlelerini sık sık değiştirince epey eğlendik oynarken (: Bu aktiviteden sonra, takım arkadaşlarımızdan neler öğrendiğimizi ifade edip iletişim erdemine vurgu yaptık.

Daha sonra ben, Harmoni (Uyum) üzerine hazırladığım dersi sundum. Harmoni daha önce işlemediğimiz erdemlerden biri olunca, ben kelimenin sözlük anlamına dayanarak hocayı aktivitelerde biraz şaşırtmış bulundum. Sözlükte harmoni ve denge olarak geçiyordu zira söz konusu erdem (: Denge ile ilgili olan ilk aktivite, iki gruba ayrılıp go taşları ile en yüksek kuleyi yapmak idi. Harmoni ile ilgili olan ikinci aktivite, bir köşeye 3 ve 4 hamle yaparak maksimum garanti puanı elde etmek idi. Denge ile ilgili olan üçüncü aktivite, pek oynanmayan tahta boyutlarından birinde (7×7 ya da 11×11 gibi), aynı seviyede olan öğrencilerin birkaç oyun oynayarak uygun komi’yi belirlemesi idi. Dördüncü aktivite hem denge hem de harmoni ile yakından ilgiliydi. Yüksek ve düşük seviyeli birer oyuncunun handikapsız bir oyun oynaması ve yüksek seviyeli oyuncunun anlamsız hamle yapmadan yarım puanla kazanmaya çalışması idi. Son aktivite ise, ardışık satırlara, satır boyunca dizili siyah ve beyaz taşların olduğu tahtada oyuncuların hangi tarafı tercih edeceği idi. Örneğin 4. satır tamamen siyah tarafından oynanmış, 5. satır ise beyaz tarafından oynanmış olsun. Eğer sınıftaki herkes aynı tarafı seçerse, taşları birer satır kaydırıp tekrar sormak sureti ile aktivite devam ediyordu. Aktiviteleri tamamlayıp kapanış kısmını da anlattıktan sonra, sırayı Kim Hye-min’e verdim.

Kim Hye-min’in dersi İş Birliği (Dayanışma) üzerine idi. Kim Hye-min, Koreli olmasının da verdiği avantajla, kendi yazmış olduğu bir hikâye ile başladı ilkokul çocuklarına hitap eden dersine. Aktivite kısmında ise ilk olarak 2’ye 2 takım maçı yaptık. Ben ve Michiel bir takım, Kew ve Wang Zhou bir takım olduk. Takımlar kendi içlerinde tartışıp, hamlelerine karar verdikten sonra Kim Hye-min nihai hamleleri sınıftaki manyetik tahtaya diziyordu. İş birliğinin yanı sıra iletişim üzerine de eğilmiş olduk bu aktivite ile. Sonraki aktiviteler ise takımlara ayrılıp, takım olarak ölüm&yaşam problemi çözme ve yeni joseki bulma idi.

Son olarak Wang Zhou çıktı tahtaya. Odaklanma ve Problem Çözme üzerine olan dersine bir film fragmanı izleterek başladı. Aktivite kısmında da go tahtası ve taşlarını kullanan ama go ile ilişkili olmayan birkaç yaratıcı problem sordu bizlere. Kapanış kısmında da, problem çözmenin önemine ve zor görünen bir problem ile karşılaştığımızda hemen pes etmemenin gerekliliği üzerine telkinlerde bulundu.

Yorumlar

Yorumlar