Reply 1988

Bertan Misaeng‘i yazalı bir yılı geçmiş. Uzun bir aradan sonra yeni bir Kore dizisi paylaşımı daha. Bu geçen sürede, tavsiye üzerine birkaç güzel Kore dizisi izlemiş olsam da blog’a yazmaya gerek duymamıştım hiç. Geçtiğimiz hafta final bölümü yayınlanan Reply 1988 (Cevap Ver 1988, orijinal adıyla 응답하라 1988, İngilizce’ye Answer Me 1988 diye çevrildiği de oluyor) ise en az Misaeng kadar etkileyiciydi desem abartmış olmam. Dizinin final bölümü, %18.6 izlenme oranıyla en çok izlenen Kore dizisi rekorunu kırmış bu arada. Final bölümünü izledikten sonra ciddi ciddi üzüldüm ben de dizi bitti diye.

Dil okulundan Kore dizisi hastası bir arkadaşın, Kew ile bana “içinde baduk olan yeni dizi var, izlesenize” diyerek diziden birkaç caps atması ile ilk bölümü indirmem bir oldu (: İlk bölümü indirirken fark ettim ki daha önceden yayınlanmış Reply 1997 (2012’de yayınlamış) ve Reply 1994 (2013’te yayınlanmış) adlı iki dizi daha varmış. Diğer ikisinin devamı mı bu, onları mı izlemek lâzım önce diye arkadaşa sorunca öğrendim ki, konseptleri benzer olsa da birbirinden bağımsızmış hepsi.

Diziyi spoiler vermeden kısaca özetleyecek olursak, 1988 yılında aynı mahallede yaşayan 5 ailenin günlük yaşamlarını anlatıyor dizi. Aile, komşuluk ve arkadaşlık ilişkilerinin oldukça yoğun olduğu dizide, duygusal ilişkiler de yer almıyor değil tabii. Bizim için diziyi biraz daha özel kılan (hatta izlemeye başlama sebebimiz olan) şey ise, bu 5 aileden birinin oğlunun profesyonel go oyuncusu olması.

Bir diğer ilginç nokta ise, profesyonel go oyuncusu Choi Taek adlı karakterin Lee Changho ile olan benzerliği. Dizinin ilk birkaç bölümünden sonra birçok Korece sitede bu benzerliğe değinilmeye başlandı, sonrasında da karakter yaratılırken Lee Changho’dan esinlenildiğine dair herkes hemfikir oldu zaten.

Geçen günlerde Lee Changho’nun bir röportajına denk geldim. Kendisine diziyi izliyor musunuz diye sorulduğunda, “Başlarda izlemiyordum ama herkes benle olan benzerliğinden bahsedince izlemeye başladım” diye cevap veriyor Lee Changho (: Ne tür benzerlikler/farklılıklar hissettiği sorulunca da gayet samimi bir şekilde “Benzer yönlerimiz çok tabii, farklı yönlerimiz de az değil ama. En büyük farklılık, Choi Taek’in birçok arkadaşı var. Benim o yaşlarda pek arkadaşım yoktu.” diye cevap veriyor. Diziyi izlerken de Choi Taek’ten ziyade diğer karakterleri çok daha eğlenceli bulduğunu belirtiyor ayrıca. Birbirinden absürd birkaç karakter diziye bambaşka bir renk katıyor hakkaten.

Diğer bir ilginç nokta ise, Choi Taek’i canlandıran Park Bogeom’un bizim üniversitede okuyor olması. Baduk Studies ile aynı fakülte altında olan Müzik bölümünde okuduğunu da, dil okulunda beraber okuduğumuz, Park Bogeom’un hayranı olan arkadaşlardan öğrendim (: Müzik bölümü bizim hemen altımızdaki katta bu arada. Geçen dönem birkaç kez, rolü için bizim bölüme gelip lisans derslerine katılmış hatta kendisi.

Son olarak, pek fazla spoiler içermeyen şu videoyu bırakayım buraya. Dizi bittikten sonra dizinin müziklerine sardırdım bu arada, onları da tavsiye ederim (:

Yorumlar

Yorumlar