Bölümde Üçüncü Dönem, Dersler

Dönem başı yazıları serisinin üçüncüsünü yazıyorum. Önceki dönem yazıları için “Bölümde İlk Dönem, Dersler” ve “Bölümde İkinci Dönem, Dersler” yazılarına bakabilirsiniz.

Yeni dönem başlayalı yaklaşık 3 hafta oldu. Bu dönem, Çin’de go okulu bulunan ve birçok go kitabı yazmış olan, yani go eğitimi tecrübesi fazla olan Çin’den Liu Jian, Vietnam’dan Linh ve geçen sene dil okulunda olan Morca bölüme başladı. Morca’nın da gelmesiyle lisansüstündeki Türk öğrenci sayısı Koreli öğrenci sayısını geçmiş oldu (:

Bu dönem açılan lisansüstü dersler 4 adet olup isimleri şu şekilde: Araştırma Metotları-1, Go Eğitim Materyali Araştırması, Go Yönetimi ve Go Sosyolojisi. Araştırma Metotları-1 dersi zorunlu olduğu için bu dönem alıyorum. Onun dışında  Go Eğitim Materyali Araştırması dersini alıyorum. Go Yönetimi dersini tez danışmanım Prof. Jeong Soohyun veriyor. Go Sosyolojisi de epey ilginç görünüyordu ama ders kredilerimi tamamlamak için iki ders almak yettiğinden bu iki dersi almıyorum bu dönem. Morca da benle aynı dersleri alıp üzerine bir de Go Yönetimi dersini alıyor. Bertan kredilerini geçen dönem tamamladığı için bu dönem ders almıyor, sadece tezi kaldı.

Araştırma Metotları-1, Prof. Kim Jinhwan’ın verdiği ve Korece işlediğimiz bir ders. Olasılık ve istatistik konularını görecekmişiz dönem boyunca. Geçen dönem aldığımız Araştırma Metotları-2 dersi nitel (qualitative) araştırma üzerine yoğunlaşırken bu ders nicel (quantitative) araştırma üzerine yoğunlaşıyor. Prof. Kim matematik bölümü mezunu bu arada. Sayısal geçmişi olan Michiel, Morca ve ben için ders içeriği oldukça kolay olsa da hem sayısal geçmişi olmayıp hem de Korece seviyesi düşük olan birkaç arkadaş için bu ders biraz zorlayıcı olacak gibi görünüyor. Ders süresince hocanın söylediklerini Korece seviyesi düşük arkadaşlara çevirdiğim için sıkılmaya fırsat bulamıyorum ben neyseki (:

Go Eğitim Materyali Araştırması dersini ise Daniela veriyor. Daniela verdiği için de dersleri İngilizce işliyoruz. Geçen dönem sonunda Daniela bu dönem ders olarak vermeyi düşündüğü birkaç konuyu bize önerip oylatmıştı. En çok oyu bu konu almıştı ve sanıyorum ilk kez açılıyor bu ders. Lisansüstü öğrencileri olarak büyük bir çoğunluğumuz ileride go eğitimi vermeyi planladığı için bu derse ilgi çok oldu diyebilirim. Çinli Liu Juan bile, birçok go kitabı yazmış olmasına rağmen Kore başta olmak üzere diğer ülkelerin eğitim kaynaklarını ve metotlarını merak ettiği için bu dersi alıyor. Dönem boyunca farklı farklı go materyallerini inceleyip, eleştirip, iyi bir go eğitim materyali nasıl hazırlanır sorusunun cevabını bulmaya çalışacakmışız hep beraber.

Lisansüstü derslerine ek olarak Morca lisanstan Orta Oyun Savaşı (Middle Game Fighting) adlı dersi alıyor. Ben lisanstan almam gereken kredi sayısını tamamladığım için dersi almıyorum ama vaktim oldukça katılmayı planlıyorum dönem boyunca bu derse. Dersi Kore Profesyonel Baduk Ligi’nde son iki sezonun şampiyonu olan takımın antrenörü Lee Sanghun (pro 9 dan) veriyor. Önceki dönemlerde de lisans derslerini aynı hocadan almıştık.

Derslerin dışında, üçüncü dönemde girilen yüksek lisans yeterlilik sınavına gireceğim ben bu dönem. Daha önce almış olduğumuz derslerden bizim seçtiğimiz iki ders üzerine bir sınava tabii tutulacağız. Ayrıca bu dönem sonlarına doğru tez proposal sunumunu yapmam gerekiyor.

Yorumlar

Yorumlar