Kış Gezisi | Vietnam – Hanoi | 1. Gün

Gezinin ilk durağı olan Hanoi‘ye öğleden sonra 3 civarı vardık. Havaalanında Vietnam Dong‘u edindikten sonra ilk işimiz daha önceden yer ayırttığımız hostele gitmek için taksi, otobüs vs. aramak oldu. Elimizde hostelin adresi olmasına rağmen daha önce nasıl gideceğimizi araştırmamıştık tabii ki :) İlk bulduğumuz turizm danışma ofisine gidip, “Bu adrese nasıl gidebiliriz?” diye sorduk ve onlar da en ideal yolun taksi olduğunu söylediler. Turizm danışma ofisleri genellikle bağımsız ve sadece bilgi vermekle sorumlu yerler olduğu için sanıyorum “Taksiye nereden binebiliriz?” diye sorduğumuzda “Biz yardımcı olalım.” dediklerinde kıllanmamız gerekiyordu fakat, biz tabii ki öyle bir şey yapmadık. Hem Vietnam Dong’unun ucuzluğu, hem de o esnada ofiste tanıştığımız ve birlikte gitmeye karar verdiğimiz Avustralyalı çocuğun etkisiyle taksiye 3 kişi vereceğimiz toplam 600.000 dong (Yaklaşık 26 dolar) gözümüze çok gözükmedi. Kazıklandığımızdan biraz kıllansak da gerçekten kazıklandığımızı anlamamız birkaç gün sonra yerel fiyatlara alıştıktan sonra oldu :)

hanoi_hostel_terasİlk gün için planımız, hostele gidip giriş yaptıktan sonra yerleşip, duş alıp, sonrasında akşam yemeği için bir arkadaşın bize Vietnam’da yardımcı olsun diye tanıştırdığı Han ile akşam yemeği yemekti. Hostele giriş yapıp, duş falan aldıktan sonra, hostele verdiğimiz gecelik yaklaşık 6 doların içine kahvaltı ile birlikte günlük bir beleş birayı içmek için 8. kattaki terasa çıktık. Han’ın geç kalacağını öğrendikten sonra terasta bira içerken geçirdiğimiz yaklaşık bir saat, o kadar yolculuğun ardından iyi geldi.

Yemek yiyeceğimiz yere doğru yürürken ilk defa Vietnam trafiği ile karşılaştık ve ufak bir şok yaşadık tabii haliyle. Her taraftan, her an motor çıkabiliyormuş ve o kadar karmaşanın arasında kaza da olmayabiliyormuş. Her ne kadar sonrasında ayak uydurabilmiş olsak da ilk günün akşamında, videodaki gibi meydanlardan yürüyerek geçmek ufak çaplı bir şok yaşatmadı değil.

Bu da bonus olarak burada dursun. Bir motor sürücüsünün gözünden.. Vietnam’da nasıl motor sürülür (How to Motorbike Vietnam)

Bu arada Han’dan biraz bahsetmek gerekiyor sanırım zira kendisi ilginç bir insan. Ben hiç bir Vietnamlı ile Aziz Nesin üzerine konuşabileceğimi düşünmezdim mesela. Ailesinin gençliğinden kalan kitaplar arasında Aziz Nesin kitaplarına rastlamış ve o şekilde başlamış Aziz Nesin hayranlığı. Hem Vietnam öncesinde yazışırken hem de yemek yerken Aziz Nesin ve Sivas Katliamı üzerine muhabbet etme fırsatımız oldu ve ara ara karşımdakinin bir Vietnamlı olduğunu düşündüğümde garip hissetmedim değil. Diğer yandan kendisi  ‘devlet memuru’ olarak çalışıyor ve devletin komünist olmasıyla alakalı mı değil mi bilmiyorum ama çalışmaktan çok sıkılmış. Yemek sonunda Kore Hükümet Bursu’na başvurmaya ve Kore’ye yerleşmeye karar vermişti, ki daha öncesinde de planlıyormuş zaten. Biz de Kore’de yaşamak konusunda değil ama çalışma hayatını bırakması konusunda biraz gaza getirdik sanıyorum. :)

Yemekten sonra bira içmek için kendimizi sokaklara vurduk. Bizim hostelin yakınlarında, yürüme mesafesinde, onlarca hostel ve onlarca bar, pub vs. vardı. Ara sokaklardan yürürken hostele yakın bir yerlerde sokak gösterisi/müziği bulduk ve hemen yanındaki ‘açıkhava barı’na oturuverdik. Bir adet bira fıçısı, iki tane teyze ve onlarca ufak masa sandalyeden oluşan bu mekanda hayatımızın en ucuz birasını içtik sanıyorum. Plastik, büyük sayılmayan bardaklarda içtiğimiz bira sadece 5000 dong yani yaklaşık olarak 60 kuruş idi.

Kibarlığından olsa gerek, içki içmediği halde bizimle bir iki saat zaman geçirdi Han sağolsun. Sonrasında o gittiğinde, hem ilk günün yorgunluğu hem de biranın da etkisiyle etrafı biraz daha dolaştıktan sonra hostele gidip, yarın için plan yaptıktan sonra uyumaya karar verdik. Bu arada saat gece 12 civarı olmuştu ve Vietnam’da bir çok mekan gece yarısında kapanıyormuş zaten meğerse. Mekanların hala kapatıp kapatmadıklarını kontrol etmek için ise ortada baya askeri üniformalı komutanlar dolaşıyor. :) Vietnam’a ayak bastığınız anda komünizm hissediliyor zaten fakat gece yarısı sokaklarda etrafı kolaçan eden komutanlar görmek ilginç bir tecrübeydi.

İlk günün fotoğrafları hemen aşağıda. İlk gün çok da fotoğraf çekmemişiz meğerse. Hostel ve etrafından bir kaç fotoğraf var sadece.

Yorumlar

Yorumlar