Bölümde İkinci Dönem, Dersler

Geçen dönemin ilk haftalarında “Bölümde İlk Dönem, Dersler” adlı yazıda bölüm ve açılan dersler hakkında bilgiler vermiştim. Her dönem benzer bir yazı yazmak uygun olur diye düşündüm.

Yeni dönem başlayalı yaklaşık 3 hafta oldu. Geçen dönem sonunda 2 Çinli, 1 Koreli arkadaş tezlerini teslim edip mezun oldu. Bu dönem de Almanya’dan Philipp (doktora), Romanya’dan Petru (master) ve Kore’den On Sojin (master) bölüme başladı. Philipp go’ya çok geç yaşta başlamış -sanıyorum 2 yıl önce- ve Çin’de bir go okulunda düzenli olarak go çalıştıktan sonra Çin’den 1 dan sertifikası almış. Petru’yu 2009 İstanbul Turnuvası’ndan tanıyorduk zaten, daha sonra 2010’da Finlandiya’daki Avrupa Go Kongresi’nde de karşılaşmıştık. Kendisi EGF 4 dan seviyesinde. On Sojin’i ise BIBA‘dan tanıyorduk, 2013’te Kore’ye geldiğimizde tanışmıştık. Kendisi profesyonel 7 dan seviyesinde, Koreli profesyoneller arasında şu an 58. sırada ve ilerleyen zamanlarda çok daha üst sıralara tırmanması bekleniyor. 2 yıl süren askerliğini -askerlik profesyonel oyuncularda körelmeye yol açıyor- yeni tamamladı zira. On Sojin aktif olarak go çalıştığı için bizim için de büyük bir şans olacak gibi önümüzdeki dönemlerde. Bizi hor görmeyip, bize de zaman ayırmaya hevesli sağolsun (:

Bu dönem açılan lisansüstü dersler 4 adet olup isimleri şu şekilde: Araştırma Metotları-2, Eğitim Metotları, Go’da Değerlendirme (Baduk Evaluation) ve Baduk Tarihi. Araştırma Metotları-2 dersi (1’ini de henüz almadım ben) zorunlu olduğu için bu dönem alıyoruz. Onun dışında Eğitim Metotları ve Go’da Değerlendirme derslerini alıyoruz. Baduk Tarihi dersi de İngilizce olması ve hocanın yakın tarihten başlayıp (AlphaGo ile) geriye doğru işleyeceğimizi belirtmesiyle aklımızı bir nebze çeldiyse de Go’da Değerlendirme dersi daha ilginç geldi nihayetinde. Bertan da tamamen aynı dersleri alıyor bu arada.

Araştırma Metotları-2, Daniela’nın verdiği ve İngilizce olan tek dersimiz bu dönem. Araştırma yapma ve tez yazma üzerine çalışmalar yapacakmışız dönem boyunca. Ayrıca bol bol makale okuyacak gibiyiz dönem boyunca. Dönem sonunda da tez konularımızı belirleyip taslak bir research proposal oluşturmayı hedefliyormuşuz.

Eğitim Metotları, bölümün kurucu hocası Prof. Jeong Soohyun’un (pro 9 dan) verdiği ders. Prof. Jeong Soohyun bölümde en çok sevdiğimiz hoca diyebilirim, aynı zamanda da benim tez danışmanım kendisi. Herhangi bir insanın herhangi bir konuda, bu adamın go’ya olduğu kadar tutkulu olabileceğini düşünmüyorum. Adamla ne zaman go üzerine sohbet etsek, “ben ne kadar tutkusuz bi’ insanım ya” diyorum kendi kendime (: Bu derste ise, go eğitimi üzerine teorik konuları işleyip, sonrasında ise öğrendiğimiz teorik bilgileri pratik olarak uygulayacakmışız dönem boyunca. İleride bir go akademisi/go okulu açma niyetimiz olduğu için bu ders epey faydalı olacak gibi görünüyor.

Go’da Değerlendirme (Baduk Evaluation) dersini ise Prof. Kim Jinhwan veriyor. Kendisi Bertan’ın tez danışmanı bu arada. İlk dersi dinleyene kadar bu ders yerine Baduk Tarihi’ni almayı planlıyorduk ama ilk dersi dinleyince fikrimiz değişiverdi. Şu ana kadar aldığımız derslerin aksine bu ders biraz matematik içeriyor zira. Go eğitiminde değerlendirme/notlandırma yöntemlerine ek olarak go’da seviye sistemi ile ilişkili kısımlara da değinecekmişiz bu derste. Bu dönem en çok iş yükü getirecek ders bu olacak gibi, hoca bana şimdiden toplamda 3 haftalık Korece ders sunumu yapma işini iteledi bile.

Bu üç lisansüstü dersine ek olarak lisanstan da iki ders alıyoruz. İkisi de Cuma günü olan bu derslerin ilki Fuseki & Joseki, ikincisi ise Yaşam-Ölüm & Hamle Okuma. Cuma günleri beynimiz yanıyor adeta. İki dersi de Kore Profesyonel Baduk Ligi’nde son iki sezonun şampiyonu olan takımın antrenörü Lee Sanghun (pro 9 dan) veriyor. Geçen dönemki Özel Pratik dersini de aynı hocadan almıştık.

Fuseki & Joseki dersinde gruplar hâlinde oturup hocanın ders başında verdiği problemleri çözmeye çalışıyoruz grupça. Hoca da ders boyunca grupları dolaşıp cevaplara yorum yapıyor. Biz yabancı, yükseklisans öğrencileri olarak bir grup oluyoruz. En zayıf grup biz oluyoruz tabii (: Sorular bizim seviyemize göre baya zor oluyor genelde. Geçen hafta, hocanın verdiği 8 sorunun hiçbirinde doğru cevabı bulamayarak büyük bir başarıya imza attık (: Neyseki hoca bize biraz özel ilgi gösteriyor.

Yaşam-Ölüm & Hamle Okuma dersinde de yine benzer şekilde dersin başında problem setleri dağıtıyor hoca. Sınav seti ile A, B ve C setleri oluyor zordan kolaya doğru. Her sette ortalama 8 soru oluyor ve bireysel ya da grup olarak çözmek serbest bu derste. Sınav setindeki sorular muhtemelen saatlerce uğraşsak da çözemeyeceğimiz sorulardan oluşuyor, dönem sonundaki sınavda o setlerden sorular çıkacakmış sanırım, cevapları ezberleyip gireriz gibi geliyor sınava (: Diğer üç set içinden de biz C’yi alıyoruz hep. A pro seviyesindeymiş, B Tygem 8-9 dan, C ise Tygem 6-7 dan. C’deki soruların çoğunu çözebiliyoruz ama 8 probleme 2 saat falan harcıyoruz (: Hayatımda ilk defa bu kadar yetersiz hissediyorum kendimi bi derste, değişik bir hismiş. Bizim yarım saat uğraşıp da çözemediğimiz problemleri pro olan ya da pro olmanın ucundan dönmüş eski insei öğrencilerin saniyeler içinde çözmesine şaşırmıyoruz galiba artık.

Yorumlar

Yorumlar