Go ve Kişilik Eğitimi – Dürüstlük, Görgü (Terbiye)

2 Aralık’taki dersimizde, dönem boyunca işleyeceğimiz 14 erdemden 12.’si  ve 13.sü olan Dürüstlük ve Görgü’ye (Terbiye) değindik. Böylece son ana başlık olan Ahlâki ana başlığına da giriş yapmış olduk.

Hoca, dürüstlüğün anlam ve öneminden bahsetti önce. Dersin amacına değinip, erdeme dair go ile ilişkili birkaç örnek sıraladıktan sonra, çocukların okul saati sonrası eğitimi üzerine olan kitabımızdan okuduğumuz bölümleri tartıştık. Daha sonra, dürüstlük üzerine, go ile ilişkin bir hikâyeyi okuyup üzerine tartıştık.

İlk aktivite, go kurallarını sıralamak idi. Kuralları söyledikten sonra, rakibimizin yerinde olmadığı ya da fark etmeyeceği durumda dahi bu kurallara uymanın öneminden ve özellikle çocuklara go öğretirken bunu vurgulamak gerektiğinden bahsettik.

İkinci aktivitede, Hikaru’nun başında geçen, Sai’nin rakibinin goke’den rakip taşı alıp, esirlerinin arasına koyduğu sahneyi izledik. Sonrasında hoca, böyle bir anımız varsa anlatmamızı istedi. Kimsenin go ile ilgili dürüst davranmadığı anısı olmayınca go’dan bağımsız genel olarak dürüst davranmadığınız bir anınızı anlatın dedi hoca (:

Sonraki aktivite, kimin doğru söylediğine karar vermek idi. Oyun esnasında karşılaşılan anlaşmazlık üzerine iki kişinin diyaloglarının yer aldığı üç senaryo için hangi tarafın doğru söylediğine nasıl karar verebileceğimize dair tartıştık.

Daha sonra görgü’nün (terbiye) anlam ve öneminden bahsetti hoca. Görgü’ye dair go ile ilişkili örnekleri sıraladıktan sonra hocanın go ve görgü üzerine yazmış olduğu hikâyeyi okuyup üzerine tartıştık.

İlk aktivite, oyun öncesi, esnası ve sonrasındaki selamlama, duruş ve davranışları tanımlamak idi. Çocukları go okuluna giden ailelerin, çocuklarında ilk gözlemlediği değişiklik, görgü üzerine oluyormuş hep hocanın dediğine göre.

İkinci aktivite, görgü üzerine go videoları izlemek idi. Go okulundaki çocukların, turnuva ortamındaki çocukların ve televizyonda canlı olarak yayınlanan bir maçtaki profesyonel oyuncuların videolarından kesitler izledik.

Üçüncü aktivite, go oynayan iki çocuğun fotoğraflarındaki görgü dışı şeyleri bulmak idi. Fotoğrafları inceledikten sonra, herkes kendi deneyimlediği görgü dışı olayları anlattı. Genellikle turnuvalardan örnek verdik. Hoca, batıda turnuva maçı esnasında kulaklık ile müzik dinleyenler olmasına çok şaşırdı bu arada. Dışarı ses gelmediği sürece görgü dışı olmayacağında hemfikir olduk ama, Kore’de go oynarken müzik dinleyen birini hayatı boyunca hiç görmediğini belirtti hoca.

Son aktivite, go’da görgü temalı özlü söz üretmek idi. Genel olarak görgü ile ilgili Kore atasözlerini okuduktan sonra, hepimiz go ve görgü ile ilişkili birer söz yazdık bu aktivitede de.

Yorumlar

Yorumlar