Go ve Kişilik Eğitimi – Harmoni (Uyum)

18 Kasım’daki dersimizde, dönem boyunca işleyeceğimiz 14 erdemden 10.’su olan Harmoni’ye (Uyum) değindik.

Hoca, harmoninin anlam ve öneminden bahsetti önce. Dersin amacına değinip, erdeme dair go ile ilişkili birkaç örnek sıraladıktan sonra, çocukların okul saati sonrası eğitimi üzerine olan kitabımızdan okuduğumuz bölümleri tartıştık. Daha sonra, Kang Hyeong-Mun adlı birinin go ve harmoni üzerine yazmış olduğu şiiri okuduk, üzerine tartıştık. Daha sonra da harmoni ile direkt ilintili olan go teknik ve teorilerinden bahsettik. Taşlar arasındaki uyum ile alan ve güç (thickness) arasındaki uyum/dengenin önemine değindik.

İlk aktivite, “Go; harmonidir.” sözünün sahibi, gelmiş geçmiş en iyi go oyuncusu olarak gösterilen Go Seigen’in oyunlarını incelemek idi. Go Seigen’in birkaç oyununu inceleyip, taşlar arasındaki uyum ile güç ve alan arasındaki dengeyi nasıl ustaca sağladığını görmüş olduk.

İkinci aktivite, “Tek taraflı go” idi. Eşleştiğimiz kişi ile, ilk olarak sadece alan odaklı hamleler yaparak, sonrasında ise sadece güce (thickness) yönelik hamleler yaparak oynadık. Alan odaklı oyunda güce yönelik, güç odaklı oyunda da alana yönelik hamlelerin yasak olduğu bu aktivitede tek taraflı (yönlü) oynamanın ne kadar verimsiz olduğunu bir kez daha fark etmiş olduk.

Üçüncü aktivite, 38×38’lik tahtada 3’erli iki takım olarak oynamak idi. 19×19’luk standart tahtada alışık olduğumuz taşlar ve çizgiler arası uyumu, 38×38’lik tahtada sağlayabilip sağlayamayacağımızı görmek adına gerçekleştirdiğimiz bu aktivite hem farklı hem de epey eğlenceli oldu.

KakaoTalk_20151118_170733087

38×38’lik tahtada takım oyunu

Dördünce ve son aktivite ise, çocuklara hitap eden “Hayvanlı Go Turnuvası” idi (: Öncelikle, herkes kendisi için birer hayvan seçip, o hayvanın özellikleri ile alakalı olacak şekilde hayvan için bir oyun tarzına karar verdi. Jung Hee kediyi, Kim Hye-min kaplumbağayı (go camiasında lakabı da kaplumbağa kendisinin), Kew koalayı, Michiel şempanzeyi, Seo Jin domuzu seçerken ben de pandayı seçtim (: Herkes kendi seçtiği hayvanın maskesini hazırlayıp kafasına geçirdikten sonra oyuna başladık. Oyun esnasında herkes kendi hayvanının özelliğine göre oynuyordu. Karşı takımda; Jung Hee oyun esnasında kedi vari sesler çıkarırken, Kim Hye-min aşırı yavaş oynuyor, Kew ise oynarken yer yer uyuyakalıyordu. Bizim takımda ise; Michiel yanlış hatırlamıyorsam saldırgan oynarken, Seo Jin her hamleyi memnuniyetle karşılıyor, ben de her türlü savaştan kaçınıp olabildiğince barışçıl oynuyordum. Bu aktivitenin amacı da, birbirinden farklı özellikleri olan oyuncuların bir takım oluşturup harmoni içinde oynamasını deneyimlemek ve hissetmek imiş.

KakaoTalk_20151118_170728703

Hayvanlı Go (:

Yorumlar

Yorumlar