Go ve Kişilik Eğitimi – Karşıdakini Önemseme

14 Ekim’deki dersimizde, dönem boyunca işleyeceğimiz 14 erdemden 7.’si olan Karşıdakini Önemseme’ye değindik.

Hoca, bu derste işleyeceğimiz erdemin anlam ve öneminden bahsetti önce. Erdemi, karşıdakini önemseme diye çevirdim ben ama tam olarak karşılamıyor sanki asıl anlamını. Karşıdakini düşünme, anlama ve karşıdakine özen gösterme gibi kavramları da içeriyor Korecesi. Dersin amacına değinip, erdeme dair go ile ilişkili birkaç örnek sıraladıktan sonra, çocukların karakter oluşumu/gelişimi üzerine olan kitabımızdan okuduğumuz bölümleri tartıştık. Daha sonra, hocanın yazmış olduğu karşıdakini önemseme temalı, go’ya ilişkin hikâyeyi okuyup, hikâye üzerine konuştuk.

Daha sonra aktivite kısmına geçtik. İlk aktivite, bir önceki derste olduğu gibi eşli go idi. Eşli go, işlediğimiz erdemlerin birçoğuna uygulanabiliyor sanırım (: Eşli go’da sıklıkla eşler arasında seviye farkı olduğundan, eşler birbirini anlayıp, birbirlerine ayak uydurmaya çalışıyorlar hâliyle. Zayıf olan eş, güçlü eşe ayak uydurabilirse ne âlâ, ama bu her zaman mümkün olmuyor tabii. O yüzden güçlü olan eşin, zayıf olanı anlamaya çalışarak onun kendisine ayak uydurabileceği şekilde oynamaya da özen göstermesi gerekiyor. Bir süre oynadıktan sonra bu aktivitenin bir parçası olarak, hangi bölümlerde eşimizi anlamakta zorlandığımızı, hangi bölümlerde güçlü eşin, zayıf eşin anlayacağı şekilde oynamaya özen gösterdiğini falan konuştuk.

Sonraki aktivite, aralarında seviye farkı olan iki kişinin handikaplı ve handikapsız olmak üzere iki oyun oynaması idi. Biz zaman kısıtından dolayı sadece handikapsız olanı oynayabildik. Ben, Çinli pro Seo Jin ile eşleştim. Zayıf olan taraf, güçlü olan tarafı sıkmamak için olabildiğince iyi oynamaya gayret ediyormuş bu aktivitede. Güçlü olan taraf da rakibi küçümsememeye özen gösteriyormuş. Bizim oyun da nitekim öyle oldu. Oyunu belli bir yerde bıraktıktan sonra, ben Seo Jin’in oyunu dengeli tutarak bana şans verdiğini düşünürken, Seo Jin benim normalden daha iyi oynadığımı belirtti (:

Sonraki aktivite, erdeme go üzerinden bir tanım yazmak idi. Oyun bittikten sonra oyunu yorumlarken, kazanan tarafın kaybeden tarafa daha fazla konuşma şansı vermesi, eşli go oynarken eşimiz hata yaptığında olumsuz tepkiler vermeme, rakip tuvalete gidip geldiğinde oynadığımız hamleyi rakibe gösterme gibi şeyler yazdık burada.

Son aktivite ise, hocanın dersten önce seçtiği, ders boyunca diğerlerini önemseyip, onlara özen gösterip yardım eden kişiyi seçmek idi. Hoca dersten önce bir kişiyi yanına çekip görevlendirmiş bu aktivite için. Biz ders boyunca öyle bir şey hissetmediğimiz için, hoca seçilmiş kişiyi bulmamızı söyleyince şaşırdık. Ders boyunca yaşananları şöyle bir düşündükten sonra herkes birer tahminde bulundu ama bir oydan fazla alan kimse çıkmayınca bayağı bir güldük (: Seçilmiş kişi Kew imiş meğer.

Yorumlar

Yorumlar