Go ve Kişilik Eğitimi – İç Gözlem

30 Eylül’deki dersimizde, dönem boyunca işleyeceğimiz 14 erdemden 5.’si olan İç Gözlem’e (Introspection) değindik. Böylece, Duygusal ana başlığına da giriş yapmış olduk.

Çocukların karakter oluşumu/gelişimi üzerine olan kitabımızdan okuduğumuz bölümleri tartışarak başladık yine derse. Sonrasında da, hocanın yazmış olduğu -görece çocuklara hitap eden- iç gözlem temalı, go’ya ilişkin hikâyeyi okuyup, hikâye üzerine konuştuk. Bu arada geçenlerde Baduk TV izlerken fark ettim ki, hocanın yazmış olduğu bu hikâyeler animasyon eklenip seslendirilerek Baduk TV’de ara ara yayınlanıyormuş (:

Daha sonra aktivite kısmına geçtik. İlk aktivite, go oyunu öncesi meditatif müzik dinlemek idi. Hocanın seçtiği bir şarkıyı gözlerimiz kapalı bir şekilde dinleyip huzura erdikten sonra ikinci aktivite olan go oynamaya geçtik. İkinci aktivite aslında oyun oynarken oyun kaydı tutma idi ama biz kifu tutmadan oynadık. Bu aktivite zaten sonraki aktiviteye hazırlık babında idi bir nevi. Ben Kew ile eşleşirken, Michiel de Koreli Tygem 3 dan kız ile eşleşti. Koreli kadın pro oyuncusu Kim Hye-min Michiel’in oyununu izlerken, Çinli pro ve Çinli insei de bizim oyunu izledi.

KakaoTalk_20151014_171108476

Süre kısıtından dolayı oyunu yarıda bırakıp, bir sonraki aktivite olan oyun yorumu kısmına geçtik. Önce Kew ile ben kendi aramızda bir süre yorumladıktan sonra, Çinli pro ve insei’nin yorumlarını aldık. Daha sonra da aktivitenin son kısmı olarak, kendi hamlelerimiz içinden geriye dönüp baktığımızda en hoşumuza gitmeyenini seçtik. Oyun yorumu iç gözlem için ideal metot diyebilirim.

Bir sonraki aktivite önce kendimiz, sonra da diğerleri için birer kişilik kartı hazırlamak idi. İlk olarak, kendimiz hakkında go ve kişiliğimize dair birer olumlu ve olumsuz özellik yazdık. Daha sonra da diğerleri için sadece kişiliğe dair birer olumlu ve olumsuz özellik yazdık. Başkaları hakkında, özellikle yeni yeni tanıdığınız birileri hakkında olumsuz özellik yazmak epey zor bir şeymiş bu arada. Sonrasında da kendimize yazdığımız ve diğerlerinin bize yazdığı şeyleri sırayla okuyup, bunlar üzerine düşündük, tartıştık.

Hocanın hazırlamış olduğu diğer birkaç aktiviteyi ise neredeyse her derste olduğu gibi vakit kısıtından dolayı uygulayamadan dersi tamamlamış olduk.

Yorumlar

Yorumlar