1600 Panda

1600panda08Fransız heykel sanatçısı Paulo Grangeon ve WWF Fransa’nın, dev pandaların neslinin tükenmesine dikkat çekmek amaçlı yaptıkları bir proje 1600 Panda. Proje 2008 yılında hayata geçmiş ve o zamandan bu yana çeşitli ülkelerde 100’e yakın kez sergilenmiş. İsmini tahmin edeceğiniz gibi 2008 yılında dünyada sadece 1600 dev panda kalmasından almış fakat sonradan bu sayının artmasıyla birlikte isim aynı kalsa da projeyi 1800 panda ile devam ettiriyorlarmış. Bir panda sever olarak, hele ki Linda McCartney Retrospective sergisinin olduğu yere yürüme mesafesinde iken gidip görmemek olmazdı.

Proje sadece dev pandaların neslinin tükenmesine dikkat çekmekle kalmıyor aynı zamanda “sürdürülebilir değerler yaratmak” lafını da kendisine motto edinmiş. Heykeltraş Paulo Grangeon, 1600 tane pandayı geri dönüştürülmüş malzemeler kullanarak, kökeni antik mısır’da yapılan maskeler ve papirüslere kadar dayanan “papier-mâché” metodu ile yapmış.

Pandaları görmeye gitmeden önce internette ve sosyal medyada proje ile ilgili sayfalara göz attıktan sonra açıkçası beklentim biraz yükselmişti. Ben baya baya pandalara dokunabilecez, atıyorum fotoğraf çekerken istediğimiz komposizyonu oluşturabilecez falan zannederken gerçekler (mantıklı olarak) hiç de öyle değildi. Bir an için bunun bir sosyal sorumluluk projesi olmasının da ötesinde pandaların bir sanat eseri olduğu gerçeği aklımdan çıkmış demek ki.

Sergi, Seoul’de bir çok yerde gösterilmesine rağmen benim gittiğim gün City Hall’da idi. City Hall, Seoul için gosteri, toplantı, kutlama vs gibi etkinliklerin yapıldığı bir yer. Bu sene Hristiyan grupların protestosu altında Korea Queer Festival (protestolar ile ilgili şöyle ve böyle deyolla..) de bu meydanda yapıldı mesela. Seoul Plaza önünde bulunan geniş çimenlik meydanda, girilmez yazısı ile çevirdikleri bir alanın içinde irili ufaklı 1600 tane panda düşünün. Çemberin etrafında gezip, selfi çubukları arasında bulduğum fırsatlarda fotoğraf çekmem (fotoğraflar yazının hemen sonunda) sanıyorum en fazla yarım saatimi aldı. Sonrasında sergi yakınında açılan standları da gezdikten sonra benim için etkninlik bitmişti :). Toplamda 1 saatimi falan aldı sanıyorum. Şansıma 1600 panda etkinliği ile birlikte 19. Seoul Uluslararası Çizgi Film ve Animasyon Festivali için de bir stand vardı da biraz daha zaman geçirebildim.

Hemen aşağıda youtube’da bulduğum bir video(benim gittiğim gün) ve benim çektiğim 3-5 fotoğraf var fakat onlar yetmezse projenin instagram sayfasını da gezebilirsiniz.

Yorumlar

Yorumlar