Linda McCartney Retrospective

Linda Mccartney RetrospectiveLinda McCartney Retrospective sergisi 6 Kasım – 25 Mayıs arasında Seoul’de Daelim Müzesi‘nde idi. Her ne kadar daha Kore’ye ilk geldiğim günlerde haberini bir yerlerde okuyup heyecanlansam da, tembellikten olsa gerek ancak son günü gidebildim. Ve evet yine tembellikten olsa gerek yazısını ancak şimdi yazabiliyorum. Sergide Linda Abla’nın çektiği 200 civarında fotoğraf “Chronicles of Sixties”, “Family Life”, “Social Commentary” ve “Portraits of Linda” bölümleri altında sergileniyor(du).

Linda McCartney's Sixties: Portrait of an Era

Linda McCartney’s Sixties: Portrait of an Era

Linda McCartney ismini daha önceden biliyor ya da bildiğimi düşünüyor olsam da 60’lar hastası bir insan olarak sergi ile ilgili beni en çok heyecanlandıran kısım “Chronicles of Sixties” bölümüydü. Rolling Stones dergisi için de uzun bir süre fotoğrafçılık yapan Linda Abla’nın çektiği ve Jimi Hendrix, Aretha Franklin, the Rolling Stones, the Who, Paul McCartney, John Lennon, B. B. King, Jim Morrison, Janis Joplin, Ray Charles, The Beatles, the Grateful Dead gibi ünlü müzik insanları veya grupların fotoğraflarından oluşan bu bölümü 3 defa falan baştan sona gezmiş olabilirim :) . Sergide fotoğrafları görünce fark ettim ki sağda solda gördüğümüz dönem ile ilgili ünlü fotoğrafları hep Linda Abla çekmiş zamanında. Bir de sanıyorum sergideki fotoğraflardan daha fazlasını da Linda McCartney’s Sixties: Portrait of an Era isimli fotoğraf kitabında toplamış. Özetle sadece bu bölüm bile beni ihya etmeye yetti zaten.

Linda Abla’nın benim bilmediğim tarafları arasında başarılı bir sokak fotoğrafçısı olması, müzisyen tarafının yanı sıra bir de yönetmen olması, Sun Printing denilen bir yöntem ile fotoğraf basıp, bu mavi mavi fotoğrafları da bir Sun Prints adında bir kitapta toplaması falan gibi şeyler çıktı. Bir de mesela vejetaryen olduğu bir şekilde duymuştum fakat kendini vejateryan aşçı olarak tanımladığını, kitaplar yazdığını, Linda McCartney Foods diye markası olduğunu vs. bilmiyordum. Daha önceden duyup bildiğim Meat Free Mondays (Etsiz Pazartesiler) kampanyası da meğer McCartney ailesinden çıkmaymış. Son olarak, fotoğraflarda da göreceksini zaten, tam bir at hastasıymış Linda Abla :)

Özetle beklediğimden daha keyifli bir sergi deneyimi oldu benim için. Sadece “Chronicles of Sixties” bölümü fazlasıyla yetecekken fazlasıyla karşılaştım. Sergide çektiğim fotoğraflardan bir kısmı yazının en sonunda var fakat çok da kaliteli fotoğraflar değil tabii haliyle. Şöyle ufak tefek google aramaları daha iyi sonuçlar verebilir ya da yukarıda verdiğim linklerin birinde şöyle aşağıdaki gibi bir video var, sergi açılışıyla ilgili. O da işe yarayabilir.

Son olarak bir bonus da Daelim Müzesi’nin android uygulaması olsun. Kullanıcı adı, şifre falan istiyor muydu tam hatırlamıyorum fakat sergiler bölümünde “Linda McCartney Retrospective” sergisini bulursanız, mobil tur kısmını da göreceksiniz. Normalde sergiyi gezerken, numaralandırmış fotoğraflarla ilgili bilgileri bu mobil uygulamadan dinliyorsunuz. Kimilerinde video vs. de var. Sergiye gitmeden de işe yarar bence :)

Yorumlar

Yorumlar

Bir düşünce üzerine “Linda McCartney Retrospective

  1. Geri İzleme: 1600 Panda | Taşlı Yol