Kore Hükümet Bursu (KGSP) Hakkında

Ha yazdım ha yazacam derken, nihayet Kore Hükümet Bursu (Korean Government Scholarship Program (kısaca KGSP)) hakkında yazıyorum. Mart içerisinde başvuru yapmanız gerektiğinden zamanlama ideal oldu sanki. Lisans ve lisansüstü (master, doktora, araştırma) olarak iki farklı burs mevcut olsa da, ben bu yazıda lisansüstü bursu hakkında bilgi vereceğim. Benim geçen sene almaya hak kazandığım burs için bu yılki başvuru dönemi açılmış bulunuyor. Bu yıl, Kore’de master/doktora yapacak olan, 162 ülkeden 820 kişiye burs verilecekmiş. Programa yeni dahil olan araştırma bursu ise 26 ülke içerisinden yaklaşık 20 kişiye verilecekmiş. Bu 26 ülke arasında Türkiye yer almıyor maalesef.

Başvurmayı düşünenlerin şu linkteki (olur da link sizi anasayfaya yönlendirirse, notice kısmına gidip en üstteki duyuruyu açmayı deneyin) duyuru içerisinde yer alan ek dosyaları indirip okumaları gerekiyor. Benim bu yazıda tüm noktalara değinebilmem mümkün değil zira.

Başvuru gereksinimleri olarak, 1 Eylül 1975 sonrasında doğmuş olmanız, sağlıklı olmanız (HIV, uyuşturucu gibi bir dizi sağlık testinden geçiyorsunuz), 31 Ağustos 2015’e kadar lisans/yüksek lisans derecenizi almış olmanız ve 4.0 üzerinden en az 2.64 ortalamaya sahip olmanız gerekiyor.

Önemli/püf noktalara kısa kısa değinecek olursak, öncelikle bursa iki kanaldan başvurabiliyorsunuz; biri Türkiye’deki Güney Kore Konsolosluğu (Ankara kesin ama diğer şehirlerden emin değilim) diğeri ise başvurmayı düşündüğünüz üniversite aracılığıyla. Her ülkenin iki kanal için ayrı ayrı kotaları bulunmakta. Bu yıl için (geçen yıl da aynı idi sanıyorum) Türkiye’nin konsolosluk kotası 6 iken, üniversite kotası 5 imiş. Bu yıl geçen yıldan farklı olarak, üniversiteler de genel ve bölgesel olmak üzere iki kategoriye ayrılmış. Bu 5 kişilik kotanın 4’ü genel, 1’i ise bölgesel üniversiteler içinmiş. Üniversite/bölüm listesine yukarıdaki linkte yer alan dosyalardan ulaşabilirsiniz. Bu kotalar kısmen değişken olabiliyor bu arada. Geçen yıl Türkiye’nin konsolosluk kotası 6 olsa da, -diğer ülkelerden yeterince uygun aday çıkmadığından olsa gerek- 6 yerine 9 kişi bursu almaya hak kazanmıştı.

Konsolosluk ve üniversite üzerinden başvuru farklılıklarını biraz açayım. Konsolosluk üzerinden başvurunca, öncelikle konsolosluk, başvuruları gözden geçirip bir miktar adayı eliyor. İkinci tura kalan adaylar ise bursu veren kurum olan NIIED tarafından değerlendiriliyor (bu aşamada mülâkat da oluyormuş) ve ülkenin kota miktarı kadar aday (muhtemelen birkaç yedek ile birlikte) belirleniyor. Bu aşamayı da geçerseniz, NIIED sizden üç üniversite/bölüm seçmenizi bekliyor ve başvuru belgelerinizi bu bölümlere gönderiyor. Kabul aldığınız bölümler arasından istediğinizi seçip bursu alıyorsunuz daha sonra. Başvurduğunuz üç bölümden de olumsuz cevap alırsanız burs hakkınızı kaybediyorsunuz tabii. Üniversiteden başvururken ise tek bir üniversitenin, tek bir bölümüne başvurmak durumundasınız. İlk aşamada, her üniversite kendisine gelen başvuruları gözden geçirerek uygun adayları, her ülkeden maksimum 3 toplamda 20’yi geçmeyecek şekilde belirliyor. Bölgesel üniversitelerin gelmesiyle eklenen küçük detayları yine dosyalardan inceleyebilirsiniz. İkinci aşamada ise, NIIED, üniversitelerin seçmiş olduğu adayları inceleyerek, ülke kotasını geçmeyecek şekilde bursiyerleri belirliyor. Ben başvuracağım üniversite/bölüm belli olduğu için üniversite üzerinden başvurmuştum. İki kanalın da avantajları-dezavantajları mevcut tabii kendi içinde.

Üniversite listesinin olduğu dosyadan da görebileceğiniz üzere, temel bilimlerden mühendisliğe, sosyal bilimlerden dil bilimlerine, eğitimden hukuğa, sanata, malumunuz go’ya ve hatta budizm öğretilerine kadar uçsuz bucaksız miktarda seçenek mevcut. Bursiyerleri belirlerken temel olarak nelere dikkat ediyorlar bilemiyorum tabii ki ama en nihayetinde Kore kültürünü tanıtmak istediklerinden Baduk Studies gibi, atıyorum Korean Painting, Korean History, Applied Buddhism ve hatta North Korean Studies gibi bölümlere başvurmak artı puan getiriyordur gibi geliyor bana. Onun dışında TOEFL veya IELTS sonucunuza göre de artı puan alabileceğiniz belirtilmiş ama ben üşenip girmemiştim herhangi birine. Türkiye Go Oyuncuları Derneği’nden (TGOD), derneğimiz üyesi bu arkadaş şu ulusal turnuvaları kazanmıştır, ülkemizi yurtdışında şu organizasyonlarda temsil etmiştir, milli takım oyuncusudur, kaptanıdır gibisinden bir yazı alıp başvuruya iliştirmiştim ben. Self Introduction ve Study Plan bölümlerine de go’yu ne kadar sevdiğimi, Kore kültürünü ne kadar tatmak istediğimi, akademik hayatı özlediğimi, ileride go öğreterek yaşamımı devam ettirmek istediğimi vs. yazmıştım güzelce (: Adamları, hangi doküman ne oranda etkiledi bilemiyorum tabi ama istekli ve planlı-programlı olduğunuzun izlenimini vermek önemli bence. Tüm dokümanların (diploma, transkript falan dahil) İngilizce olması gerekiyor bu arada. İngilizce olmayanları noterli falan çevirmeniz lâzım.

Peki bursu almaya hak kazanmanız durumunda sizi neler bekliyor? Öncelikle 1 yıl boyunca NIIED’in belirlediği bir üniversitenin dil okulunda (master/doktora yapacağınız bölümün eğitim dili İngilizce olsa bile) Korece öğreniyorsunuz. 1 yıl sonunda TOPIK 3 seviyesine ulaşamazsanız 6 ay daha devam ediyorsunuz (1,5 yıl sonunda TOPIK 3 alamazsanız bursunuz kesiliyor). Dil okulundan sonra kendi üniversitenizde master/doktora eğitimine başlıyorsunuz. Master için 2 yıl, doktora için 3 yıl süreniz var bu arada, uzatırsanız burs kesiliyor diye biliyorum.

  • Burs kapsamında dil okulu ve master/doktora eğitimi tamamen ücretsiz
  • Gidiş ve mezun olduktan sonra dönüş uçak biletleri ücretsiz
  • Ayda 900.000 won harcırah (1000 won yaklaşık 0,9 dolar)
  • Bölüme geçince her dönem 210.000~240.000 won araştırma parası
  • Kore’ye ilk gelişinizde 200.000 won yerleşme parası
  • 500.000~800.000 won tez yazma/basma parası
  • Aylık 20.000 won değerinde sağlık sigortası
  • TOPIK Level 5 veya 6 olmanız durumunda aylık ekstra 100.000 won daha

Yurtta da kalsanız, eve de çıksanız burs rahat rahat yetiyor. Hatta biraz tutumluysanız para biriktirmek işten bile değil. Ayrıca, ilk 3 aydan sonra eğitimi bırakıp dönmeniz durumunda hiçbir şekilde geri ödeme yapmıyorsunuz, sadece dönüş biletinizi kendiniz almanız gerekiyor. İlk 3 ay içerisinde yarıda bırakıp dönecek olursanız, o zamana kadar aldığınız her şeyi geri ödemenizi bekliyorlar.

Son olarak, neredeyse her ülkenin buna benzer bir bursu varmış. İlginizi çeken başka bir ülke varsa bir araştırın derim.

Yorumlar

Yorumlar