Misaeng(미생) – Tamamlanmamış Yaşam

Misaeng(미생), henüz yaşa(ya)mamış, rakip tarafından en az bir tesuji ile tek gözü kalabilecek ya da tamamen gözsüz kalabilecek taş gubunun durumunu anlatan korece bir go/baduk terimi aslında[1] Aynı zamanda 2012-2013 yıllarında manhwa sanatçısı Yoon Tae-ho (윤태호) tarafından Daum web portalında yayınlanan ‘webtoon‘un ve aynı webtoondan televizyona uyarlanan dizinin ismi.

misaeng_01Bu bol terimli, fazlaca referans içeren giriş paragrafından sonra dizi ile ilgili kısıma geçebiliriz sanıyorum. Misaeng’den ilk haberdar oluşum 3-5 ay kadar önce facebook’ta go oyunu ile ilgili bir sayfanın paylaşımına denk düşüyor. O zaman internette araştırdığımda, yakın zamanda yayına gireceğini haber veren bir ingilizce metinden fazlasını bulamamıştım. Sonrasında ilk olarak Hüsrev ile birlikte gittiğimiz tapınak kalmasında Daniela Trinks – Chi-Min Oh çiftinin kazandığı ödüller arasında gördüm Misaeng’in(manhwa versiyonunun) basılı halini. Ödül töreninden hemen sonra gittiğimiz kahve dükkanında oturup muhabbet ederken ister istemez muhabbeti açıldı tabii.

Chi-Min Oh, manhwanın baş karakterlerinden biri olan Jang Geu-Rae’yi kendisiyle özdeşleştirdiğinden ve bir şekilde bu karakterin hikayesinin kendi hayat hikayesine benzediğinden bahsetti. Yeri gelmişken bahsedeyim hem de dizi için bir girizgâh olsun. Chi-Min Oh, çok güçlü amatör bir oyuncu ve aynı zamanda eski bir yeonguseng.[2] Bir süre profesyonel go oyuncusu olmaya çalıştıktan sonra kimi sebeplerle başaramayıp hayatına devam etmek zorunda kalan bir go oyuncusu. Dizi karakteri Jang Geu-Rae ile kesiştikleri yer tam da burası.

Tapınakta bu muhabbeti yaptıktan 1-2 hafta sonra Daniela’nın dersten sonra “aa bak Misaeng’den bahsetmiştik onun dizisi de var, istersen şuradan ingilizce altyazı ile izleyebilirsin.” demesiyle birlikte diziyi izlemeye başladım. Spoiler vermeden konuyu özetlemek gerekirse, çocukluğundan beri go oynayan ve hatta tüm dünyası go olan bir gencin sonradan, bir şekilde profesyonel olamadığı için, “gerçek” hayata atılmak zorunda kalmasıyla birlikte yaşadıklarını anlatıyor. Diziyi bir go oyuncusu için ilginç kılan tarafı, dizide sık sık go oyununa atıfta bulunulması ve Jang Geu-Rae’nin karşılaştığı bir çok zorlukta, go oyununundan öğrendiklerine başvurması. Zaman zaman geri dönüşlerle go oyunundan bahsetse de dizi aslında beyaz yakalıların iş yaşamını(en azından şimdilik) anlatıyor.

misaeng_02-1024x576Dizi hakkında bir kaç notla yazıyı çok da uzatmadan, kalanını izleyecek olanlara bırakarak bitireyim.

  • Televizyon dizisi dışında Misaeng’in bir de kısa film uyarlaması bulunuyor. Her karakter için 8-9 dakikalık adet kısa filmden oluşan seri özellikle mobil cihazlar için çekilmiş. Daha detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.
  • The Korean Herald’da çıkan makalelerden bir kaçına oradan, buradan ve şuradan ulaşabilirsiniz.
  • Dizinin açılış sahneleri Ürdün’de çekilmiş ve sonradan Ürdün’de tekrar çekimler olacakmış.
  • Dizi Ürdün’de çekilen ilk Kore dizisiymiş.
  • Ana karakteri canlandıran oyuncu Siwan, 9 kişiden oluşan ZE:A isimli bir K-Pop grubunda(boy band olarak geçiyor) vokal.
  • K-Pop gruplarında (çoğunlukla) vokalden başka bir şey yok.
  • Dizinin kadın başrol oyuncusu Kang So-Ra‘ya aşık olabilirim.
  • Buna rağmen favori karakterim kesinlikleJang Geu-Rae’nin patronu Mr. Oh.
  • Birinci paragrafta dizinin AsianWiki sayfasına verdiğim linkte bulabileceğiniz teaserlar bu zamana kadar gördüğüm en eğlenceli teaserlar. Belki de diziyi izledikten sonra teaserları izlediğim içindir.
  • 1. teaser(35 saniyelik olan) çok çok önemli olmasa da spoiler içeriyor.
  • Sonradan gelen edit: Yazıyı sonuna kadar okuyanlara ödül olsun. Meğer Türkçe altyazılısı da varmış. Şuradan ulaşabilirsiniz.

 


 

[1] Misaeng kelimesini internette bulduğum çeşitli korece-ingilizce sözlüklerde arattığımda çoğunlukla mikrop ya da mikrobik kelimesiyle karşılaştım fakat ilgili wikipedia sayfasındaki “incomplete life” tanımından yola çıkarak Sensei’s Library’de MisaengMa terimini buldum ve yukarıdaki tanımı buna göre yaptım.

[2] Chi-Min Oh yaptığı diğer işlerin yanında bir de Yunguseng Dojang sitesinde go eğitmenliği yapıyor.

Yorumlar

Yorumlar

Bir düşünce üzerine “Misaeng(미생) – Tamamlanmamış Yaşam

  1. Geri İzleme: Reply 1988 | Taşlı Yol