Klas Baduk Kulübü

Üniversitenin bulunduğu Yongin’den, Seul merkezde yer alan Gangnam tarafına taşınınca bu civardaki go okullarını/kulüplerini aratmıştım internette bir ara uğrayayım diye. 2 hafta önce Kew’in bizde kaldığı bir gecenin ertesi gününde şu civardaki kulüplere gidip bir bakınalım dedik.

Eve en yakın olan (yürüyerek ~13 dakika) Gangnam Baduk Merkezi ilk adresimiz oldu. Kapıda bizi Baduk TV’de sunuculuk yapan Do Eungyo karşıladı. Kendisi pro sınavına hazırlanmak için oraya gidip çalışıyormuş arada. Oradaki hocanın amatör 7 dan seviyesinde olduğunu (muhtemelen Kore’nin en güçlü amatör oyuncularından biri) ama öğrencilerin çocuk ve seviyelerinin bize göre epey düşük olduğunu söyledi. O yüzden oraya gidersek hoca ile birebir ders şeklinde oluyormuş program. Ücretler de haftada 1 saat gidersek aylık $100, haftada 2 saat gidersek aylık $150 ve haftada 5 saat gidersek aylık $250 şeklinde imiş. Oynayacak daha çeşitli rakipler olması sebebiyle Do Eungyo bize “Klas Baduk Kulübü”nü tavsiye etti. Sonrasında orayı arayıp bizim için epey bilgi aldı, haftaiçinde uğramamızı söylemişler. Teşekkür edip oradan ayrıldık.

İnternette çıkan ikinci okula gittik ama orası kapanmıştı. Üçüncü ve son yeri ise bizim bölümden bir kız orada çalışıyor diye biliyorduk zaten. Buraya kadar gelmişken, gidip uğrayalım dedik. Orada da biraz zaman geçirdikten sonra dağıldık.

Pazartesi (6 Mart) ilk iş olarak “Klas Baduk Kulübü”ne gittim. Klas Baduk Kulübü (Club 바둑의 품격) biraz tuhaf ama nasıl çevireceğimi bilemediğimden hep. “Şık Baduk Kulübü”, “Birinci Sınıf Baduk Kulübü”, “Zarif Baduk Kulübü” gibi bir şeyler de olabilir. İngilizce yazacak olsam “Classy Baduk Club” ya da “Club Dignity of Baduk” falan derdim belki. Neyse, kulüp 16 katlı, asansörlerden kat girişlerindeki otomatik kapılara kadar lüks kokan bir gökdelenin en üst katında yer alıyor. “İsminin hakkını veriyormuş” diyerekten kulüpten içeri girdim. Girişte beni “aa, sen Husı -Korece’de bana kısaca Husı diyorlar :)- olmalısın” diye karşılayan kadının kulübün kurucu eğitmenlerinden Ha Hojeong’un (4 dan pro) ablası olduğunu öğrendim sonradan. O sırada bizim bölümde hocalık yapan, lisanstan üç tane ders aldığım Lee Sanghun (9 dan pro) geldi giriş kısmına. O da Ha Hojeong’un eşi oluyor bu arada :) Üçümüz salon tarafına oturup kulübün şartları ve benim beklentilerim üzerine konuştuk bir süre.

Haftaiçi 11:00-22:00, haftasonu ise 10:00-22:00 arası açık olan kulübün günlük ücreti $30 imiş. Normalde kiwon diye geçen ve gün içerisinde girip go oynadığınız, bizdeki kahvehaneleri andıran yerlerin günlük giriş ücreti 3-5 doları geçmiyor. Onlara kıyasla günlük ücret aşırı yüksek tabii burada. Ama sıradan kiwonlarda sadece oyun oynayıp çıkıyorken burada oyunlarınızı pro eğitmenlere kısa kısa yorumlatabiliyorsunuz. Bir de bazı günler “one-point lesson” denen kısa dersler oluyormuş. Her gün farklı bir pro eğitmen bulunuyor kulüpte. Kulüpteki her ayrıntının birinci kalite olması da ücret konusunda etkili oluyor tabii. 15 Mart’a kadar benim için günlük ücretin $10 olacağını söylediler bu arada :) Bir de aylık üyelik varmış; ayda bir özel etkinlik oluyormuş pro’larla falan, eğitmenler ödev veriyormuş, kulüp ligine katılım hakkı oluyormuş vs. Aylık üyelik $300 dediler, haftada en az 4-5 gün gidebileceksem aylık üyelik ücreti uygun geldi bana açıkçası getirilerini düşününce.

Bir de 6 ay süren, belli seviye gruplarına özel, haftada bir gün yaklaşık 3 saat süren, bir pro eğitmenin dersi ve ders sonrası uygulamasını içeren kurslar varmış. Bu kurslar da aylık $300 dediler, biraz pahalı geldi bana.

Sonrasında Lee Sanghun bana mekânı gezdirdi. Mekân gerçekten high-class, sıradan kiwonlar ile karşılaştırmak komik olur. En az 5 tane kapalı odası, bir de salonu var. Odalar çeşitli büyüklükte, içinde masaj koltuğu olan oda bile vardı :) Taşlar, tahtalar ve gokelerin hepsi yeni ve yüksek kalitede. Salonda iki tane koca ekran tv var, sürekli Baduk TV açık tabii. Sınırsız çay-kahve-abur cubur mevcut her daim. Genelde dayılar vardı, birçoğu da işadamı gibiydi zaten.

Hoca beni bir amcayla eşleştirdi. Aynı seviyelerdeymişiz amcayla, handikapsız oynadık, ben kazandım. Hoca kısaca yorumladı oyunumuzu. Panolardaki kurs programlarını, lig tablolarını falan inceledikten sonra ayrıldım ilk gün çok durmadan.

Yorumlar

Yorumlar