Go ve Kişilik Eğitimi – İletişim

4 Kasım’daki dersimizde, dönem boyunca işleyeceğimiz 14 erdemden 8.’si olan İletişim’e değindik. Böylece Toplumsal alt başlığına da giriş yapmış olduk.

Hoca, iletişimin anlam ve öneminden bahsetti önce. Dersin amacına değinip, erdeme dair go ile ilişkili birkaç örnek sıraladıktan sonra, çocukların okul saati sonrası eğitimi üzerine olan kitabımızdan okuduğumuz bölümleri tartıştık. Daha sonra, hocanın yazmış olduğu iletişim temalı, go’ya ilişkin hikâyeyi okuyup, hikâye üzerine konuştuk.

Daha sonra aktivite kısmına geçtik. İlk aktivite “konuşarak go” idi. Oynadığımız her hamlede, o hamleyi oynayış amacımızı ve neler düşündüğümüzü konuşarak belirttiğimiz bu aktivite, başlarda ne diyeceğimizi bilemediğimizden garip hissettirse de, bir süre sonra baya ilginç gelmeye başladı.

İkinci aktivite, “baduk speed quiz” idi. İki takıma ayrıldıktan sonra her takım sırayla hocanın hazırlayıp geldiği kartlarda yazan go terimlerini kendi takımına konuşarak anlatmaya çalışacaktı. Bu aktivite çok eğlenceli olunca tekrar oynamak istedik ama hoca diğer aktivitelere vakit kalmayacak diyip geçiştirdi (:

Üçüncü aktivite, farklı ülkeden birisiyle go oynamak idi ama biz zaten her ders böyle bir aktivite yaptığımızdan bu aktiviteyi atladık. Sonraki aktivite ise, “mektup yazma” idi. Sınıftan birine, yakın zamanda oynadığımız bir oyun hakkında kısa bir mektup yazıp, oyun esnasında ve sonrasında hissettiklerimizi belirtmemizi istedi hoca. Birkaç gün öncesinde Çinli insei Wang Zhou ile Go Teknikleri ve Teorileri dersinde oynadığımız için, ona yazayım dedim ben. O da bana yazmış zaten aynı oyun üzerine (:

Sonraki aktivite, konuşarak körleme go oynamak idi ama bunu da ilk derslerde yaptığımız için atladık. Sıradaki aktivite, konuşarak körleme resim yapmak idi. İkişerli gruplara ayrılıp, hocanın dağıttığı resimleri çizmeye çalıştık. Bir kişi resme bakıp diğerini nasıl çizmesi gerektiğine dair yönlendirirken, resmi çizen kişi gözleri kapalı bir şekilde dinleyip çiziyordu. Benim Michiel’e çizdirdiğim resim modelden en uzak olan çizim oldu aktivite sonunda (:

Sonraki aktivite, bağlanma ve kesme kavramlarını pekiştirmek üzerine olan eğlenceli bir problem idi. Bağlanan taşların iletişim halinde olduğuna, kesilen taşların ise iletişiminin koptuğuna vurgu yapıp bu kavramları da iletişime bağlamış oldu hoca.

Sonraki aktivite go şiiri yazmak idi. O an, kalan zamanda şiir yazamayacağımız için ödev olarak verdi hoca bu kısmı. Son aktivite ise aile içi iletişim temalı kısa bir oyunu derste sahnelemek idi. Tahtaya çıkıp canlandırmak yerine oturduğumuz yerden seslendirerek yaptık bu aktiviteyi de.

Yorumlar

Yorumlar