Go ve Kişilik Eğitimi – Odaklanma, Problem Çözme

Geçen haftaki dersimizde, dönem boyunca işleyeceğimiz 14 erdemden 3. ve 4.’sü olan Odaklanma ile Problem Çözme’ye değindik. Böylece, Yaratıcılık ana başlığını da tamamlamış olduk.

Çocukların karakter oluşumu/gelişimi üzerine olan kitabımızdan okuduğumuz bölümleri tartışarak başladık yine derse. Sonrasında da, hocamızın yazmış olduğu -görece çocuklara hitap eden- odaklanma temalı, go’ya ilişkin hikâyeleri okuduk.

Daha sonra odaklanma ile ilgili aktivite kısmına geçtik. İlk aktivite, bir pro oyununun ilk 50 hamlesini ezberlemek idi. Hoca, en hızlı ezberleyene küçük bir ödül vereceğini söyleyince gaza geldi bi’ herkes (: Hoca kifuları dağıtınca fark ettik ki, ezberlememizi istediği oyun, önceki hafta turnuva maçı olduğu için derse gelemeyen sınıf arkadaşımız Kim Hye-min’in turnuva maçı imiş. Hoca “başlayın” der demez taş sesleri yankılanmaya başladı sınıfta. Biz daha kifudan 50 hamleyi bulup tahtaya dizmemiştik ki, Çinli erkek pro “ezberledim” diye bağırıverdi (: Kim Hye-min yanına gitti sonra kontrol için, Çinli pro 1’den 50’ye hatasız dizince biz de bırakıverdik (:

İkinci aktivite, kifudaki hamleleri en hızlı şekilde tahtaya dizme idi. Başka bir pro oyunundan ilk 100 hamleyi tahtaya dizmemizi istedi hoca. Haksız rekabet olmasın diye de Çinli pro, Kim Hye-min ve Çinli eski inseiyi aktivite dışında bıraktı (: Hocanın özellikle seçtiği, tenukilerle dolu oyunu Kew, Michiel ve ben pür dikkat tahtaya dizerken Kew burun farkıyla geçti beni.

Üçüncü aktivite, “tek renk baduk” idi. Kew ile ben, Michiel ile de Çinli eski insei eşleşti ve tek renk go oynadık. Biz oynarken, Çinli pro bizim oyunun, Kim Hye-min de diğer oyunun kifusunu tuttu. Hoca 50 hamlede falan bırakacağımızı beklemiş ama biz 70-80 hamleyi kafamız karışmadan oynayınca bizi durdurmak zorunda kaldı (: O ara Çinli pro’ya oyunumuzu yorumlattık biz de şipşak.

Aktiviteler epey zaman aldığından, hocanın hazırladığı diğer 3 aktiviteyi atlayıp Problem Çözme’ye geçtik. Go ve problem çözme arasındaki ilişkinin ne kadar bariz olduğuna dair örnekler verdikten sonra yine hocanın hazırlamış olduğu problem çözme temalı, go’ya ilişkin hikâyeyi okuduk.

Bu bölümde yaptığımız tek aktivite oyun yorumu oldu. Bir pro oyununu yorumlarken biz bolca soru sorduk, pro arkadaşlar da bizim sorularımızı cevaplandırdı genellikle (: Yüksek seviyeli oyuncullar (özellikle pro oyuncular tabii) eşliğinde oyun yorumu yapmak en öğretici yöntem diye düşünüyorum.

Hocanın problem çözme ile ilgili hazırlamış olduğu ve zaman kısıtından dolayı uygulayamadığımız aktiviteler arasında sınıftaki öğrenciler arasından “fuseki kralı seçme”, “joseki kralı seçme”, “yaşam-ölüm kralı seçme”, “tesuji kralı seçme”, “haengma kralı seçme” gibi özellikle çocuklara öğretirken ilginç ve keyifli olabilecek şeyler vardı bu arada.

Yorumlar

Yorumlar