Bölümde İlk Dönem, Dersler

Geçen hafta dönemin başlamasıyla birlikte bölümde ilk derslerimize de girmiş olduk. 2 yıl boyunca yüksek lisanstan 8 ders almamız gerekiyor. Dersleri 3+3+2 şeklinde alıp son dönemi teze ayırmayı planlıyoruz. Ayrıca, lisans derslerinden de ilgimizi çekenleri alıyor olacağız bunlara ek olarak.

Myongji Üniversitesi Baduk Çalışmaları bölümünde 10’u master, 2’si doktora olmak üzere toplam 12 lisansüstü öğrencisi bulunuyor bu dönem. 12 kişinin sadece 3’ü Koreli iken, 5’i Çinli, 2’si Türk (Bertan ve ben), 1’i Malezyalı (Kew) ve 1’i de Hollandalı (Michiel). Koreliler’in üçü de hatun olup, biri Kim Hye-min pro 7 dan (aktif kadın pro’lar arasında en güçlülerden biri imiş), biri eski  Yeongusaeng (insei), bir diğeri de amatör 1 dan civarı. Amatör 1 dan olan, 12 kişi arasında bizden zayıf olan tek kişi (: Çinliler’den de 2’si erkek, 3’ü kadın olup; bir erkek ve bir kadın pro. Diğer iki kadın da Çin’de insei imiş buraya gelmeden önce. Diğer erkek ise amatör 4-5 dan seviyesinde bir amca; Çin’de İngilizce öğretmeniymiş, doktora yapmaya gelmiş. Hollandalı Michiel 5 dan, Kew, Bertan ve ben de -şimdilik (:- 3 dan seviyesindeyiz.

Bu dönem açılan lisansüstü dersler 5 adet olup isimleri şu şekilde: Baduk Marketing, Go’nun Karakter Gelişimine (Eğitimine) Etkisi, Araştırma Yöntemleri-1, Baduk Kültürü/Tarihi, Go Teknikleri ve Teorileri. Araştırma Yöntemleri-1 ve 2, iki yıl boyunca almamız gereken tek zorunlu dersler olsa da bu dönem almamayı tercih ettik diğer derslerin cazibesine dayanamayıp. Baduk Kültürü/Tarihi de çekici gelse de her hafta bir Korece kitap okuyup tartışmamız gerekeceğinden ve diğer üç ders daha ilginç durduğundan, seçmediğimiz bir diğer ders oldu. Kew, Michiel ve ben aynı dersleri alıyoruz bu arada, Bertan da karakter gelişimi ile ilgili olan hariç bizle aynı dersleri alacak.

Baduk Marketing, Daniela Trinks’in verdiği, İngilizce olan tek dersimiz. İlk derste, geçen senelerde bin civarında olan Kore’deki go akademisi sayısının yarı yarıya azaldığını ve bunun en büyük sebebi olarak da pazarlamadaki başarısızlığı gördüğünü belirtti Daniela. Dönemin ilk bölümünde pazarlama ile ilgili konseptleri tartışıp sonrasında bunları go’ya nasıl uyarlayabileceğimize kafa yoracakmışız.

Go’nun Karakter Gelişimine (Eğitimine) Etkisi de ikinci dersimiz olup bu dönem en çok merak ettiğim ders. Hocamız eski bir Kadın Yeongusaeng, pro olma şansını birkaç kez finalde kaybetmiş. Geçen haftaki ilk derste 5 öğrenci idik sınıfta sadece: Kew, Michiel ve bana ilaveten Kim Hye-min ve Çinli eski inseilerden biri. Go’nun karakter gelişimine etkisini dört ana başlıkta toplam 14 alt başlık üzerinden inceleyekmişiz. Yaratıclık başlığı altında; hayal gücü, yaratıcılık, odaklanma ve problem çözme yetisi, Duygusal başlığı altında; iç gözlem (introspection), duygudaşlık (sympathy) ve karşıdakini düşünme (empati gibili), Toplumsal başlığı altında; iletişim, işbirliği, uyum/denge ve saygı, Etik başlığı altında ise; dürüstlük, sorumluluk ve terbiye/adap bulunuyor.

Go Teknikleri ve Teorileri dersinde ise hamle okuma, açılış, oyun ortası, yaşam-ölüm problemi çözme, haengma, oyun sonu, joseki gibi go tekniklerini ve bunlar ile ilgili teorileri işleyeceğiz. Pro 9 dan seviyesindeki yaşlıca hocamız pro seviyesindeki oyuncuların bile bu tekniklere ve teorilere yer yer hakim olmadığını belirtti. Geçen haftaki ilk derste bizi eşleştirip oyun oynattı hoca, sonra da benim Çinli amca ile yaptığım oyunu yorumladı derste biraz. Diğer oyunların da kaydını alıp, önümüzdeki derslerde oyundaki teknik ve teorilerden bahsederken bu oyunların iyi birer malzeme olacağını söyledi (:

Bu üç lisansüstü dersine ek olarak bir de lisanstan Özel Pratik dersi alıyoruz. Cuma günkü ilk derste 40 kişi kadar vardık sınıfta. İki hoca var, biri erkek biri kadın olmak üzere ve sanırım ikisi de pro. Erkek olan pro 9 dan ve baya güçlü diye duydum hatta. Sınıfı, tygem 8-9 dan olanlar bir grup, kalanlar bir grup olacak şekilde ikiye ayırdılar ilk derste. Kew ile biz alt gruba düştük haliyle ama sonra biz master öğrencisiyiz diye bizi üst gruba aldı erkek hoca (: Dönem boyunca bizden 2-3 taş güçlü rakiplerle oynayıp, oyunlarımızı yorumlatacak olmamız baya iyi bir fırsat oldu bizim için.

Bunların dışında, lisans dersleri arasında; Oyun Ortası Taktikleri (Stratejileri), Çocuklara Baduk Eğitimi, Baduk Ahlâkı, Baduk Yönetimi gibi bir dolu ilginç şey var sonraki dönemlerde almak istediğim.

Yorumlar

Yorumlar

2 üzerine düşünceler “Bölümde İlk Dönem, Dersler

  1. Geri İzleme: Go ve Kişilik Eğitimi - Hayal Gücü | Taşlı Yol

  2. Geri İzleme: Bölümde İkinci Dönem, Dersler | Taşlı Yol