Lee Sedol Akademisi Röportajı

Kore’ye geldiğim ilk haftalarda, google’dan web sitelerini(90’lardan kalma bir web siteleri var bu arada.) bulup gitmiştim Lee Sedol Akamisi’ne. Sonradan röportaj yapma fikri çıkmış olsa da uzun süre iletişim problemi sebebiyle gerçekleştiremedim. Akademide İngilizce konuşan kimse yok ve benim de Korece kabiliyetim henüz röporta yapmaya yetmediği için okulda bir arkadaştan yardım istedim. 조은희 (Cho Eunhee) sağolsun isteğimi geri çevirmedi ve aradan uzun süre geçse de geçtiğimiz günlerde röportajı yapabildik. Korece, İngilizce, Türkçe derken baya bir zaman aldı röportajın bu haline gelmesi.

Akademi’nin kurucusu ve şu andaki yöneticisi 조국환(KukHwan Cho) ile yaptığımız röportajı aşağıda bulabilirsiniz. Röportajın hemen altında fotoğraf var fakat röportaj yaparken fotoğraf çekemediğim için aşağıda görecekleriniz daha önceki ziyaretlerimde çektiğim fotoğraflar, hatta bir kısmında Özgür de var. :)

1- Akademi ne zaman kuruldu? Kurucuları kimler?

1991 yılında ben kurdum. Akademinin bu zamana kadar 3 farklı ismi oldu. Sırasıyla 김희중, 김원 ve en sonunda 이세돌 akademisi oldu.

2- Şu anda akademinin başında kim var?
Akademiyi kurulduğundan beri ben işletiyorum.

3- Akademide şu anda kaç öğrenci var ve seviyeleri neler?
Toplam 60 civarı öğrenci var ve bunların 30 tanesi 5d üzeri öğrenciler.

4- Bu öğrencilerden kaç tanesi profesyonel oyuncu olmak için hazırlanıyor?
Yaklaşık 15 öğrenci şu anda profesyonel olmaya çalışıyor.

5- Bu zamana kadar kaç öğrenciniz profesyonel olabildi ve bu oyunculardan en ünlüleri kimler?
최윤상 Çocuklar Kuksu Kupası Şampiyonu
원재운 İlkokul 3. Sınıf öğrencisi. Profesyonel.

6- Akademinizde toplam kaç öğretmen var? Bu öğretmenler arasında ingilizce bilen var mı?
3 tane aynı zamanda profesyonel olan eğitmenimiz var ve ek olarak bir tane de profesyonel oyuncularımızı çalıştıran eğitmenimiz var. İngilizce bilen yok.

7- Nasıl bir eğitim yöntemi izliyorsunuz?
3 gruptan oluşan bir ligimiz var. Genel olarak bir dönemde iyi derece alan oyuncular üst lige çıkıyorlar, kötü derece alan oyuncular ise alt lige düşüyorlar.

Öğrencilerin kendi başlarına çalışarak ulaşabilecekleri belirli bir seviye var. Bu seviyeye kadar yoğun şekilde kendileri (self-study) çalışıyorlar. Bu çalışmalar ölüm-yaşam, temel oyun stili ve hata düzeltme olarak 3 bölümde düşünülebilir. Kendi başlarına ölüm yaşam problemlerini çözerken, her gün oynadıkları bir oyun üzerinden hem oyun yorumu, hem de hata düzeltme kısımlarını birlikte yapıyoruz. Fakat asıl önemli olan kendi çalıştıkları ve oynadıkları oyunlar.

8- Lee Sedol akademiyi ne sıklıkta ziyaret ediyor? Akademide ders verdiği oldu mu?
Lee Sedol ismi biraz sembolik. Bu akademi aslında bir franchising. Lee Sedol zaman zaman ziyaret etse de yaklaşık bir senedir hiç ziyaret etmedi. Diğer yandan akademideki öğrenciler Lee Sedol’den ders almak için çok düşük seviyedeler. Ek olarak Lee Sedol aktif ve aynı zamanda popüler bir oyuncu olduğu için ders fiyatları çok çok pahalı. Belki emekli olduktan sonra…

9- Akademide şu anda hiç yabancı öğrenciniz var mı ya da geçmişte olmuş muydu?
Şu anda yok. Bu zamana kadar bir Japon ve bir Fransız olmak üzere iki yabancı öğrenci akademide ders aldı. Fransız öğrenci 5 yıl kadar önce buraya ilk geldiğinde 7dan seviyesinde ve kendi ülkesinde ilk 50 arasındaydı. Yaklaşık 3 ay kadar eğitim aldı ve bu süre içinde akademi yurdunda kaldı. Buradan ayrılırken oyununu baya geliştirmişti fakat Japon öğrenci kadar değil.

Masao(Japon öğrenci) şu anda profesyonel. Masao’nun annesi, babası ve teyzesi de profesyonel oyuncuydu ve burada eğitim almaya başladıktan sonra gerçekten oyununu çok hızlı geliştirdi. Aynı zamanda Korece’yi de çok hızlı öğrendi. Profesyonel olduktan sonra tekrar gelip bir süre daha burada eğitim aldı.

10- Akademinizde kalmak isteyebilecek yabanı go oyuncuları için eğitim ve ek olarak konaklama ücretleri nedir?
Pazartesi-Cuma günleri için 9.00 – 21.00 saatleri arası, Cumartesi günü ise 9.00-17.00 saatleri arası akademide çalışılıyor. Sabahları lig maçları ve yalnız çalışma, 14.00-21.00 saatleri arasında ise profesyonel oyuncu ile çalışma var. Bu çalışmaları içerecek şekilde aylık ücret 1.000.000 won (Yaklaşık olarak 2300 lira). Öğrenci eğer yurtta da kalmak isterse yemekler dahil olmak üzere ek olarak 700.000 won (Yaklaşık olarak 1600 lira) daha istiyoruz. Fakat yurtta kalmayı sadece konaklama olarak düşünmemek lazım. Yurtta şu anda 20 civarında öğrenci kalıyor ve yurtta kalan öğrenciler için Pazar günleri en az 3 saat go çalışma koşulu var. Buna ek olarak yurtta kalan bir öğrenci, normalde akademide, aynı seviyede olmadıkları için, oynayamayacağı güçlü oyuncularla, örneğin yunguseng’lerle oynayabiliyor.

11- Online dersler de veriyor musunuz?
Hayır. Online dersler genellikle düşük seviyeli (5-6 dan) oyuncular için. Eğer bir öğrenci birebir ders almazsa sadece online derslerle oyununu geliştirmesi çok zor.

12- Kimi Koreli profeyonel oyuncular dersler vermek için Avrupa ülkelerini ziyaret ediyor. Sizin Türkiye ya da başka ülkeleri ziyaret etme gibi bir düşünceniz var mı?
Burada çalışan öğrenciler için yabancı ülkelerde çalışmaları ya da en azından bu ülkeleri ziyaret etmeleri çok iyi olurdu fakat ben böyle bir seyahat için pek vaktim yok. Gitmeyi bırakın, düşünmek, plan yapmak için bile çok yoğunum. Diğer yandan biraz Japonca dışında yabancı dil bilgim de yok.

13- Profesyonel olmaya çalışıp başarılı olamayan öğrencileriniz hayatlarına nasıl devam ediyor? Go ile ilgili işler bulabiliyorlar mı yoksa başka işler de mi çalışmak zorunda kalıyorlar? Bununla ilgili olarak Misaeng hakkındaki düşünceleriniz neler? İzleme fırsatı bulabildiniz mi?

Öğrencilerimiz genellikle ‘hayata atılmak’ için çok gençler. Bir kaç tane askere gidip gelen ya da üniversiteye girmeye çalışan öğrencimiz dışında çoğunlukla ilköğretim ya da lise öğrencileri var. O yüzden böyle bir durumla genellikle karşılaşmıyoruz. Misaeng hakkında ise; Duydum ve bir kaç bölüm izleme şansım oldu fakat hepsini takip etmek için pek vaktim yok.

14- Avrupalı ya da Amerikalı go oyuncuları hakkında neler düşünüyorsunuz? Geçtiğimiz sene profesyonel olan Ali Jabarin ve Pavol Lisy’i biliyor musunuz?

Go oyununun küreselleşmesi gerçekten çok güzel. Ali Jabarin ve Pavol Lisy’i bilmiyorum fakat genel olarak batılı oyuncular için profesyonel olmak çok zor. Batıda go turnuvalarının daha çok festival havasında geçtiğini ve go oyunununu bir çok oyuncu için sadece hobi olduğunu duydum. Genellikle go dışında başka bir uğraşları var ve bu oyunu hobi olarak oynuyorlar. Dolayısıyla bu oyunda Asya kadar başarılı değiller ve olmaları da çok zor. Ek olarak Batı ülkelerinde go oyunu ile ilgili bir iş bulmak da pek mümkün olmadığı için bu anlamda bir motivasyonları da yok. Bildiğim kadarıyla Avrupalı iyi oyuncular genellikle 7 dan civarında ve eğer bir oyuncu 8 dan olmayı becerebilirse ülkesinde üst seviyelerde yer alıyor.

Yorumlar

Yorumlar

Bir düşünce üzerine “Lee Sedol Akademisi Röportajı

  1. Geri İzleme: Ewha Kadın Üniversitesi Go Topluluğu | Taşlı Yol