Farewell 2014 Foreigners’ Baduk Party

Etkinlik afişi

Etkinlik afişi

Geçen haftalarda Cho Hye-yeon (9p) facebook üzerinden bir ileti paylaşıp 2014’e veda babında Kore’deki yabancılar için Seul’de bir baduk partisi/turnuvası organize etmeyi istediğini belirtti. Cho Hye-yeon’un ilk belirlediği tarih haftaiçine denk gelince iletinin altında haftasonu olmasını talep ettik biz de hâliyle. Neyseki bizi kırmadı ve geçtiğimiz cumartesiye aldı etkinliği sağolsun.

Yine facebook üzerinden, turnuvaya katılımın ücretsiz olacağını, dereceye girenlerin para ödülü alacağını ve de tüm katılımcılara kendi kitaplarından ücretsiz olarak dağıtacağını duyurunca bizi heyecan sarıverdi tabii. Bertan turnuvadan önceki gün turnuva için bir mobil uygulama oluşturulduğunu ama kendisinin indiremediğini söyleyince ben indirip bir bakayım dedim. Uygulamanın ödüller kısmında toplam para ödülünün 1 milyon won (yaklaşık 1000$) olduğunu görünce ağzımız açık kaldı.

Cumartesi sabahtan KTX (hızlı tren) ile Seul’e gittik Kew ile beraber. Bertan’la buluşup yemek yedikten sonra KBA’ya (Korea Baduk Association) geçtik. KBA’nın alt katında yer alan Baduk TV’nin lounge’ında yer alan turnuva salonuna girince birkaç yabancı katılımcı ve katılımcılardan daha kalabalık olan organizasyon ekibi ve sponsorlarla karşılaştık.

Turnuva öncesi

Turnuva öncesi

Organizasyonun bu kadar küçük ve katılımcı sayısının bu kadar az olmasına rağmen neden bu denli büyük ödüller/hediyeler verildiğini, bize göre gayet tırt olan bir turnuvayı neden bu kadar önemsediklerini algılamaya çalıştık uzunca bir süre (:

İlk başta takım turnuvası olacağını duyurmuşlardı ve 24 katılımcı olmasını bekliyorlardı sanırım 3’er kişiden 8 takım olacak şekilde. Ancak 12 katılımcı olunca turnuva tarzını değiştirmeye karar verdiler. Bize 4 Koreli ekleyip 16’ya tamamladılar. 16 kişiyi de A ve B olmak üzere 2 lige ayırıp 8’er kişiden bizdeki play-off tadında iki ayrı turnuva yapmaya karar verdiler. Bizi seviyelere göre kabaca iki gruba ayırdıktan sonra fark ettik ki A grubunda 9 kişi yer alıyor. Bir kişinin B grubuna geçmesi gerektiğini söylediyseler de hiçbirimiz geçmek istemedik tabi A grubundaki ödüllerin daha yüksek olduğunu duyduktan sonra (: En sonunda bir Kore klasiği olan taş-kâğıt-makas ile sorunu çözmeye kalktık. Halı sahada kaleye ilk kimin geçeceğine falan hep taş-kâğıt-makas ile karar veriyorlar. Taş-kâğıt-makas’ın finaline ben ve Amerikalı bir çocuk kaldık ama finalde onu alt edip A liginde kalmayı başardım neyseki.

Organizasyon o kadar laubali idi ki, ilk tur öncesi bize masaları gösterip hadi oturun dediler ve karşılıklı oturanların ilk tur için eşleşmiş olduğunu söylediler. Bizim gruptaki 8 kişi içerisinden, EGF 5 dan seviyesindeki Hollandalı Michiel açık ara en iyi olandı. Kalan 7 kişi aşağı yukarı aynı seviyede idik sanıyorum. Bana ilk turda gruptaki tek Koreli denk geldi. Oyun çok fazla gidip gelse de sürekli yakın geçti ve oyun sonunu yeterince iyi oynayamayınca 4,5 puanla kaybettim. Kew de ilk turu Vietnamlı çocuğa karşı kaybetti. Bertan ilk turu kazanınca ödül şansını epey arttırdı.

İlk tur maçları

İlk tur maçları

İkinci tur maçları

İkinci tur maçları

İkinci turda bana Bertan’ın ilk turda yendiği Vietnamlı, Bertan’a da beni ilk turda yenen Koreli amca denk geldi. Yine çok yakın geçen oyunu 2,5 puanla kazanabildim bu kez. Bertan Koreli amcaya kaybetti, Kew de İngiliz’e kaybetti. Normalde finali ikide iki yapan Michiel ile Koreli amcanın oynaması gerekiyordu ancak final Baduk TV English kanalında yayınlanacağı için ve turnuva aslen yabancılar için organize edildiğinden, finalde Koreli amcanın yerine Bertan’ın oynamasına karar verdiler.

Son turda Kew, Bertan ve benim yendiğim Vietnamlı’ya karşı kazanarak yabancılar arasında 6. sırayı almış oldu. Bense Kew’i ilk turda yenen Vietnamlı çocukla 3.’lük 4.’lük maçına çıktım. Oyun başında epey öne geçsem de oyun sonunda iyice yakın bir hâle geldi oyun. İkimiz de pas deyip puanları sayınca ben yarım puanla kazanmış görünüyordum ki Vietnamlı çocuk gokesinden bir esir daha çıkarıp “aa, bi tane daha varmış” deyince trajik bir şekilde yarım puanla kaybederek 4. oldum (: Bertan da Michiel’e karşı kaybederek 2. oldu.

Final maçları

Final maçları

Ödül töreni öncesi Cho Hye-yeon bize kendi yazmış olduğu Creative Life & Death serisinin III-IV-V. kitapları ile son olarak Çince’den çevirdiği Baduk Classic The Art of Closing: Guanzipu serisinin tamamını (1-2-3-4-5-6) hediye etti. 100$ civarındaki kitapları yazarından/çevirmeninden hediye olarak almanın sevinciyle ödül törenine geçtik. Bertan ikincilik ödülü olarak 100.000 won alırken, ben dördüncülük ödülü olan 40.000 won’u aldım. Kew’in altıncılık ödülü olan zarfın içinden sinema bileti çıkınca Kew biraz bozuldu tabii (:

Toplu fotoğraf

Toplu fotoğraf

Ödül töreninden sonra sponsorlar tarafından karşılanan akşam yemeğine gittik hep beraber. Aşırı keyifli geçen yemekte bol bol sohbet ettik. Cho Hye-yeon yeni bir şirket kurmuş ve bu turnuva da o şirketin ilk aktivitelerinden biriymiş. Şirketin misyonunu da go ile ilgili her şeyi yapacağız diye açıkladı kendisi. 2015 Mayıs’ında bu turnuvanın ikincisini organize edeceklerini ve şimdiden çok daha büyük sponsorlar bulmaya başladıklarını belirterek, ikinci turnuvadaki ödüllerin bu seferkinin 10 katı kadar olacağını söyledi.

Turnuva boyunca beraber olduğumuz, yemekte de bize eşlik eden Baduk TV yöneticilerinden Okkon Kim de Cho Hye-yeon ile birlikte bizle gelecekte iş birliği yapmak istediğini belirtti. Turnuva sponsorlarından Koreli tatlı amca –İngilizce ismiyle Paul Noh- da şu sıralar şirketinin akıllı telefonlar için uygulamalar yapmaya odaklandığını belirtti. Turnuvanın android uygulamasını da onun şirketi yapmış bu arada.

Yemek sonrası Bertan, Kew ve Amerikalı çocuk ile Iteawon’a içmeye gittik. Sabaha kadar takıldıktan sonra sabahın köründe Kew ile Daegu’ya döndük. Aldığımız onca kitabı, para ödüllerini, yeni arkadaşlıkları ve buradaki go camiasının/iş çevresinin önde gelen isimleriyle yakınlaşmış olmanın mutluluğuyla bir turnuvayı daha geride bırakmış olduk.

Bu da turnuvanın Oro Baduk’ta (cyberoro) yayınlanan haberi:
http://www.cyberoro.com/news/news_view.oro?div_no=11&num=519964

Yorumlar

Yorumlar