Myongji Üniversitesi Baduk Bölümü Başvuru Süreci

Hali hazırda bir kaç kişi sordu zaten ve belki daha fazla merak eden vardır diye düşünerek böyle bir yazı yazayım en iyisi dedim. Aslında bir süre önce Çağatay Hoca ile yaptığımız ve Merdiven Go Blog‘unda yayınlanan röportaj‘da da süreci kısaca anlatmıştık Hüsrev ile birlikte fakat bu biraz daha detaylı olacak sanırım.

Myongji University

Türkiye’deki bir çok go oyuncusu Myongji Üniversitesi’ni bir şekilde duymuştur diye düşünüyorum fakat bu zamana kadar bizim dışımızda başvuru yapan olmadı sanırım. Bundan 3-4 yıl önce biz(Eren, Hüsrev, ben) yine bir başvurmaya niyetlenmiştik fakat sonra olmadı, vazgeçtik, cesaret edemedik vs. Demem o ki Myongji Üniversitesi’ni önceden zaten biliyordum fakat geçen sene Kore’de geçirdiğim zaman sonrasında işler biraz daha ciddiye bindi sanırım. Hüsrev’le birlikte Kore’de geçirdiğimiz süre boyunca üniversiteyi ve o zamana kadar sadece internet üzerinden tanıdığımız, üniversitede doktora öğrencisi olan Daniela Trinks’i ziyaret etme şansımız oldu ki kendisi başvuru sırasında, öncesinde, sonrasında bize çok yardımcı oldu sağolsun.

İlk merak ettiğimiz şey haliyle burs olanakları oldu. Benim bildiğim kadarıyla iki çeşit burs olanağı var ya da yaygın olanları bunlar diyelim. Birincisi ve daha iyi koşullara sahip olanı Kore Hükümet Bursu ki Hüsrev yazacağı yazıda bunu daha detaylı anlatacaktır zaten. İkincisi de benim aldığım burs. Myongji Üniversitesi’nin kendi bursu. Türkiye’deki harç burslarına denk düşüyor sanırım. Sadece okul harcını karşılıyor burs ki bu miktar Myongji Üniversitesi için Department of Baduk Studies Bölümü için sanıyorum yıllık 5000$ civarında.

Tüm bunlar dışında üniversite web sitesinde de bulabileceğiniz üzere kimi çalışma karşılığı burs seçenekleri de var bildiğim kadarıyla. Bir de tüm bunlar için bir dipnot düşeyim. Ankara’da Kore Kültür Merkezi‘nde burs olanaklarını konuştuğumuz amca bize Kore’ye yurtdışında okumaya gelen insanların neredeyse tamamının part-time çalışarak okul masraflarını çıkarabildiğini söylemişti.

Harç bursuna nasıl başvuru yapılır?

Öncelikle bahsi geçen harç bursunu kimin alacağına Türkiye’deki gibi üniversite ya da merkezi bir kurum karar vermiyor. Tamamen hocaların inisiyatifinde. Dolayısıyla benim başvuru sürecim de niyet mektubu yazmakla başladı. Kim olduğum, Türkiye’de ne yaptığım, neden bu bölüme başvurmak istediğim, bitirince ne yapmak istediğim falan gibi klasik bir niyet mektubunda olan her şeyi yazdım sanırım. Sonra Daniela bu mektubu bölümdeki tüm hocalara gönderdi ve onlardan bir tanesi “tamam bu çocuk burs alsın o zaman” dedi ve ben daha resmi başvuru yapmadan burs alacağım kesinleşmiş oldu aslında. Bu harç bursunun da çeşitleri var. Bildiğim kadarıyla %30, %50, %70 ve %100 olmak üzere 4 farklı miktarda burs alabiliyorsunuz. Ben %100 bursa almaya hak kazandım misal fakat burada şunu belirtmekte fayda var. Ben baduk bölümüne başvuru yaptığım için ve aslında Kore, Asya dışındaki ülkelerde go oyununu yaymak istediği için, süreç biraz daha kolay ve hızlı işledi sanırım. Yani tutup bir mühendislik ya da temel bilimler bölümüne başvursanız her şey bu kadar kolay olmayabilir.

Üniversite’ye başvuru

Niyet mektubu ve harç bursunu alacağım kesinleştikten sonra geriye sadece formalite olarak formları doldurmak kaldı. Formalite diyorum çünkü hala resmi başvuru yapmadan burs çıkmış olmadı garip geliyor. Burs almaya hak kazanan ama sonrasında resmi başvuru sırasında kabul edilmeyen kimse var mıdır merak ediyorum.

Neyse bu aşamadan sonra Daniela’nın bana gönderdiği lisansüstü progamlar için olan başvuru formu‘nu doldurup, başvuru formunun ilk sayfasında yer alan checklist’teki gerekli dökümanlarla birlikte postaladım. Bu aşamada bir de 70$ başvuru ücreti yatırmak gerekiyor. Bu ücreti benim için Daniela yatırdı fakat Türkiye’den yatırmak isteyenler için SWIFT kullanmak gerekiyor sanırım ki ben bu terimle ilk defa bu süreçte karşılaştım.

Aslında toplamda başvuru işlemi bu kadar. Tüm bunlardan sonra eğer belgelerde bir eksik olursa vs. mail yoluyla sizinle iletişime geçiyorlar. Kabul aldıktan sonraki yurt işlemleri ya da Korece dil okulu vs. konularında da yine sizi yönlendiriyorlar.

Son olarak yazıda nereye iliştireceğimi bilemediğim şeyleri bir kaç not olarak aşağıya yazayım.

  • %100 harç bursu da alsanız, kabul aldıktan sonra bir yıllık harç masrafını bağış olarak yatırmanız isteniyor.
  • Başvuru formundaki “study plan” kısmına daha önce yazdığım niyet mektubunu aynen kopyaladım.
  • Referans mektubu işini de Daniela benim için halletti. Burs almamı onaylayan hoca bir de referans mektubu yazdı sanıyorum bana. Burada bir dipnot vereyim. Ben referans mektubu için BIBA‘nın da kurucularından olan Kim Seung-Jun, 9p ile konuşmuştum ve olur almıştım aslında fakat sonrasında ıslak imza istendiği için ve kendisi o sırada Çin’de olduğu için sorun çıkmıştı. 
  • Başvuru formunu ve gereki dökümanları Türkiye’den Kore’ye göndermek çok da ucuz bir şey değilmiş. Sanıyorum 100$ civarında idi.
  • Kabul aldıktan sonra eğer Korece dil okuluna gitmek isterseniz master öğrencilerine %50 indirim yapılıyor ki bu da 2014 yılı için dönemlik(10 hafta) 575.000 won ediyor. 1 dolar ~ 1000 won olarak hesaplayabilirsiniz. Buradan da başvuru formuna ulaşabilirsiniz.

 

Aklımdakiler şimdilik böyle. Sormak istediğiniz bir şey olursa seve seve yardımcı olurum.

Yorumlar

Yorumlar